Kurczak w sosie mole poblano
Mole to po hiszpańsku sos. Nie bez powodu dania ze słowem "mole" jest w Meksyku wiele, bo mieszkańcy tego kraju uwielbiają wszelkiego rodzaju sosy. Królem jest sos czekoladowy, czyli mole poblano. Jest on dość skomplikowany, ale efekt jest znakomity, więc warto spróbować. Składniki: cztery udka z kurczaka, cebula, kilka ząbków czosnku, kilka suszonych papryczek chili (najlepsze są chipotle, ale można użyć innych), kilka pomidorów, dwie suche tortille, pół tabliczki gorzkiej czekolady, pieprz, cynamon, mielona kolendra, mielone goździki, sól, olej. Udka z kurczaka wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Chili podsmażamy na suchej patelni, zdejmujemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na pół godziny. W blenderze miksujemy chili, pomidory, wszystkie przyprawy i olej. Pastę wykładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy chwilę, wlewamy bulion z kurczaka i gotujemy godzinę, w razie potrzeby dolewając wody. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy startą na tarce czekoladę. Gotowanego kurczaka podgrzewamy na patelni, przekładamy na talerz i polewamy sosem.