Churros
Każdy posiłek w Meksyku kończy się czymś słodkim. Ciastka churros są popularne w wielu hiszpańskojęzycznych krajach, ale w kraju Azteków są zdecydowanie najlepsze. Potrzebujemy: szklankę mleka, kilka łyżek masła, łyżkę cukru waniliowego, szklankę mąki, trzy jajka i szczyptę soli. Mleko gotujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i ucieramy drewnianą łyżką przez ok. dwie minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa. Studzimy i wbijamy do masy po jednym jajku, aż powstanie gładkie, błyszczące ciasto. Wkładamy je do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzewamy trzy kostki smalcu. Wyciskamy dziesięciocentymetrowe kawałki ciasta do tłuszczu i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.