Kulinarna podróż
Jaki jest najlepszy sposób na poprawę nastroju? Oczywiście dobre jedzenie. Kolorowe, aromatyczne, pikantne, a jednocześnie delikatne. Takie potrawy znajdziemy w wielu kuchniach świata, ale Meksyk bije większość z nich na głowę. W kulinarnej tradycji tego kraju jest tak wiele ciekawych dań, że zadowolą one każdego smakosza. I wywołają uśmiech na każdej twarzy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z czerwonej fasoli
Fasola to jeden z podstawowych produktów w kuchni meksykańskiej. Używa jej się do wielu dań: tych pikantnych, a także do słodkich. Zupa z czerwonej fasoli jest najbardziej popularna. Składniki: puszka czerwonej fasoli, dwa ziemniaki, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, natka kolendry, mielona kolendra, mielone chili, mielona papryka wędzona, mielony kmin rzymski, mielony imbir, sól, pieprz, oliwa z oliwek. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy chwilę, a gdy przyprawy zaczną mocno pachnieć, wrzucamy fasolę i pokrojone w kostkę ziemniaki, wszystko zalewamy wodą i gotujemy, aż fasola będzie miękka. Wszystko miksujemy, nakładamy na talerze i posypujemy natką kolendry.
Potrawka z kukurydzy
Meksyk to kraina kukurydzy. Uprawia się mnóstwo jej odmian: od białej, poprzez lekko beżową, żółtą, pomarańczową, czerwoną do fioletowej. Suszy się ją i mieli na mąkę, ale przede wszystkim gotuje się z niej pyszne dania. Składnikami naszej potrawki są: dwie puszki kukurydzy, papryka czerwona, papryka zielona, marchewka, dwie szalotki, dwa ząbki czosnku, wywar z kurczaka, pierś z kurczaka, papryczka chili, ostra papryka w proszku, kurkuma, pieprz, sól, oliwa. Wszystkie warzywa kroimy w dużą kostkę. Kurczaka kroimy w paski, podsmażamy na oliwie. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, wlewamy wywar i gotujemy, aż kukurydza zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Burrito z kurczakiem i awokado
Wiele dań kuchni meksykańskiej zawędrowało nawet w najdalsze rejony świata. Jedną z takich potraw jest burrito, czyli tortilla, w którą zawija się różnego rodzaju nadzienia: warzywne, rybne i mięsne. Na przygotowanie podstawowej wersji burrito potrzebujemy: dwie tortille, pierś w kurczaka, awokado, natkę kolendry, limonkę, kilka łyżek tartego sera żółtego, olej, czosnek, ostrą paprykę, słodką paprykę, kmin rzymski, suszone oregano, mielone chili. Kurczaka kroimy na paski. Posypujemy je przyprawami i wcieramy przyprawy w mięso. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka. Awokado kroimy w kostkę. Na tortilli układamy kurczaka i kawałki awokado. Posypujemy natką i zawijamy. Układamy na patelni grillowej i podgrzewamy.
Kurczak w sosie mole poblano
Mole to po hiszpańsku sos. Nie bez powodu dania ze słowem "mole" jest w Meksyku wiele, bo mieszkańcy tego kraju uwielbiają wszelkiego rodzaju sosy. Królem jest sos czekoladowy, czyli mole poblano. Jest on dość skomplikowany, ale efekt jest znakomity, więc warto spróbować. Składniki: cztery udka z kurczaka, cebula, kilka ząbków czosnku, kilka suszonych papryczek chili (najlepsze są chipotle, ale można użyć innych), kilka pomidorów, dwie suche tortille, pół tabliczki gorzkiej czekolady, pieprz, cynamon, mielona kolendra, mielone goździki, sól, olej. Udka z kurczaka wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Chili podsmażamy na suchej patelni, zdejmujemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na pół godziny. W blenderze miksujemy chili, pomidory, wszystkie przyprawy i olej. Pastę wykładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy chwilę, wlewamy bulion z kurczaka i gotujemy godzinę, w razie potrzeby dolewając wody. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy startą na tarce czekoladę. Gotowanego kurczaka podgrzewamy na patelni, przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Churros
Każdy posiłek w Meksyku kończy się czymś słodkim. Ciastka churros są popularne w wielu hiszpańskojęzycznych krajach, ale w kraju Azteków są zdecydowanie najlepsze. Potrzebujemy: szklankę mleka, kilka łyżek masła, łyżkę cukru waniliowego, szklankę mąki, trzy jajka i szczyptę soli. Mleko gotujemy z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i solą. Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i ucieramy drewnianą łyżką przez ok. dwie minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa. Studzimy i wbijamy do masy po jednym jajku, aż powstanie gładkie, błyszczące ciasto. Wkładamy je do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzewamy trzy kostki smalcu. Wyciskamy dziesięciocentymetrowe kawałki ciasta do tłuszczu i smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.