Rolada szpinakowa z łososiem
Szpinakowa rolada z kremowym serkiem i wędzonym łososiem będzie się pięknie prezentowała na stole i z pewnością zachwyci wszystkich gości. Wbrew pozorom, przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Można ją zrobić dzień wcześniej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 150 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 6 pełnych łyżek mąki
- 300 g serka twarogowego (kanapkowego)
- 100 g wędzonego łososia
- 2 ząbki tu wstaw treść
- sól, pieprz do smaku
Zmrożony szpinak wrzucamy na wrzątek (ok. 3/4 szklanki) i gotujemy. Kiedy woda się zredukuje doprawiamy sola, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, mieszamy i dodajemy do piany z białek.
Całość delikatnie łączymy ze sobą, a powstałą masę wylewamy na dużą blachę (ok. 35×40 cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plastry wędzonego łososia.
Ciasto zwijamy w roladę, a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Wyciągamy po kilku godzinach i kroimy na plastry.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze