Przepis na domowe masło z pestek dyni
Domowe masło z pestek dyni może mieć urozmaicony smak, jeśli pestki zmiksujemy z innym dodatkiem. Jakim? Świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe, dowolne orzechy (np. nerkowca albo laskowymi) czy sezam. Można zmiksować większą ilość pestek dyni, podzielić masło na mniejsze porcje i stworzyć różne mieszanki. Miodowe masło z pestek dyni uzyskasz, kiedy po zmiksowaniu pestek, dodasz do masy 1–2 łyżki miodu. Natomiast z kakao wyczarujesz czekoladowe masło – możesz użyć zdrowego słodu, jeśli wolisz słodkie smaki.
Pestki dyni (czyste, stuprocentowe, od zaufanego dostawcy, najlepiej ekologiczne) wrzuć na suchą patelnię i podpraż, by wydobyć z nich aromat (uważaj, aby nie doprowadzić ich do spalenia). Odstaw do wystygnięcia. Następnie umieść w misie blendera/malaksera i miksuj pulsacyjnie (jak orzechy na masło orzechowe) do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj odrobinę płynnego oleju kokosowego, oleju z pestek winogron, łagodnej oliwy z oliwek albo oleju z pestek dyni. Możesz doprawić do smaku solą (morską, himalajską) albo cukrem kokosowym bądź ksylitolem i według uznania cynamonem. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.