Z czym to się je?
Pomysły na wykorzystanie masła z pestek dyni:
- Dokładnie umyj gruszkę, przekrój ją na pół. Ostrożnie usuń gniazdo nasienne. Ogonek możesz zostawić do dekoracji. Wydrążony środek wypełnij rodzynkami, a całość posmaruj masłem z pestek dyni.
- Ekologiczne wafle ryżowe (bez cukru) posmaruj masłem z pestek dyni, obłóż owocami jagodowymi, dodaj kleks jogurtu naturalnego albo śmietanki kokosowej.
- Przygotuj swoje ulubione naleśniki (np. z mąki jaglanej, gryczanej, orkiszowej). Przełóż je masłem z pestek dyni. Złóż w trójkąty, polej syropem klonowym. Podaj z ulubionymi sezonowymi owocami.
- Przygotuj szybki omlet: wbij do miski 2–3 jajka, dodaj 1–2 łyżki mleka (może być roślinne), 2–3 łyżki mąki oraz szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Zmiksuj, rozgrzej tłuszcz na patelni, wlej masę, przykryj. Gdy omlet się zetnie, przerzuć na drugą stronę. Gotowy omlet zsuń na talerz, cienko posmaruj masłem z pestek dyni, dodaj plasterki banana, złóż na pół.
- Zamrożonego banana wrzuć do misy blendera/malaksera, dodaj łyżkę masła z pestek dyni i zmiksuj na gładkie, domowe lody. Podaj z syropem klonowym i ewentualnie ulubioną (najlepiej domową) konfiturą.
Masło z pestek dyni można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach, delikatesach, sklepach ekologicznych i wegańskich. W składzie powinny być wyłącznie pestki dyni (np. prażone), ewentualnie sól. Jednak jeśli masz alergię na orzechy, upewnij się, że kupione przez ciebie masło z pestek dyni nie zawiera ich śladowych ilości.