Masło nie tylko z orzechów. Pyszne i zdrowe smarowidło z pestek dyni
Poznaj dietetyczny hit
Pestki dyni zaliczane są do najzdrowszych produktów w naszej kuchni. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca je przede wszystkim jako doskonałe źródło cynku. A co powiesz na pestki dyni w formie masła? Można je kupić w sklepie ekologicznym albo zrobić samemu, a możliwości wykorzystania masła z pestek dyni jest całe mnóstwo.
Zobacz także wideo: Pasta z oliwek - pyszny pomysł na śniadanie
Źródło zdrowia
Pestki dyni są niedocenianą przekąską. Kto odkryje ich moc i smak, na pewno będzie po nie sięgał systematycznie. Bogactwo cynku to jedna z wielu zalet tych niepozornych pestek. Obfitują one również w mangan, magnez, fosfor, miedź i żelazo. Zawierają sporo białka i błonnika. Są źródłem silnego przeciwutleniacza – alfa-tokoferol, który zwalcza szkodliwe wolne rodniki, opóźnia starzenie się organizmu i nie dopuszcza do rozwoju groźnych chorób (w tym także nowotworów). Pestki dyni to też bardzo dobre źródło cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B.
Według Światowej Organizacji Zdrowia najlepiej jeść pestki bez łupinki – wtedy obecne w nich cenne składniki są najlepiej przyswajalne. Można także sięgnąć po nietypową formę pestek dyni, czyli kremowe, aksamitne, zdrowe masło. To doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą się przekonać do podjadania pestek dyni.
Właściwości masła z pestek dyni
Takie masło (krem) to produkt zachowujący wszelkie właściwości pestek dyni, z których jest przygotowane. Jego spożywanie wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, usprawnia pamięć i koncentrację, podnosi odporność organizmu, korzystnie wpływa na prostatę u mężczyzn, a nawet pomaga zwalczyć pasożyty z przewodu pokarmowego.
Ze względu na obecność witamin z grupy B masło z pestek dyni wpływa kojąco na układ nerwowy, co pomaga lepiej poradzić sobie z nerwami i szybciej odzyskać równowagę psychiczną. Regularne podjadanie pestek dyni i masła z nich poprawia urodę, chroni przed chorobami serca i wątroby, korzystnie wpływa na sen, a nawet podnosi potencję. To produkt dobry dla diabetyków, wegetarian oraz wegan i osób dbających o zdrowie.
Pestki dyni są kaloryczne (głównie ze względu na obecność tłuszczu) – w 100 g mają ok. 560 kcal. Podobnie jest z masłem z pestek dyni.
Z czym to się je?
- Dokładnie umyj gruszkę, przekrój ją na pół. Ostrożnie usuń gniazdo nasienne. Ogonek możesz zostawić do dekoracji. Wydrążony środek wypełnij rodzynkami, a całość posmaruj masłem z pestek dyni.
- Ekologiczne wafle ryżowe (bez cukru) posmaruj masłem z pestek dyni, obłóż owocami jagodowymi, dodaj kleks jogurtu naturalnego albo śmietanki kokosowej.
- Przygotuj swoje ulubione naleśniki (np. z mąki jaglanej, gryczanej, orkiszowej). Przełóż je masłem z pestek dyni. Złóż w trójkąty, polej syropem klonowym. Podaj z ulubionymi sezonowymi owocami.
- Przygotuj szybki omlet: wbij do miski 2–3 jajka, dodaj 1–2 łyżki mleka (może być roślinne), 2–3 łyżki mąki oraz szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Zmiksuj, rozgrzej tłuszcz na patelni, wlej masę, przykryj. Gdy omlet się zetnie, przerzuć na drugą stronę. Gotowy omlet zsuń na talerz, cienko posmaruj masłem z pestek dyni, dodaj plasterki banana, złóż na pół.
- Zamrożonego banana wrzuć do misy blendera/malaksera, dodaj łyżkę masła z pestek dyni i zmiksuj na gładkie, domowe lody. Podaj z syropem klonowym i ewentualnie ulubioną (najlepiej domową) konfiturą.
Masło z pestek dyni można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach, delikatesach, sklepach ekologicznych i wegańskich. W składzie powinny być wyłącznie pestki dyni (np. prażone), ewentualnie sól. Jednak jeśli masz alergię na orzechy, upewnij się, że kupione przez ciebie masło z pestek dyni nie zawiera ich śladowych ilości.
Przepis na domowe masło z pestek dyni
Domowe masło z pestek dyni może mieć urozmaicony smak, jeśli pestki zmiksujemy z innym dodatkiem. Jakim? Świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe, dowolne orzechy (np. nerkowca albo laskowymi) czy sezam. Można zmiksować większą ilość pestek dyni, podzielić masło na mniejsze porcje i stworzyć różne mieszanki. Miodowe masło z pestek dyni uzyskasz, kiedy po zmiksowaniu pestek, dodasz do masy 1–2 łyżki miodu. Natomiast z kakao wyczarujesz czekoladowe masło – możesz użyć zdrowego słodu, jeśli wolisz słodkie smaki.
Pestki dyni (czyste, stuprocentowe, od zaufanego dostawcy, najlepiej ekologiczne) wrzuć na suchą patelnię i podpraż, by wydobyć z nich aromat (uważaj, aby nie doprowadzić ich do spalenia). Odstaw do wystygnięcia. Następnie umieść w misie blendera/malaksera i miksuj pulsacyjnie (jak orzechy na masło orzechowe) do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj odrobinę płynnego oleju kokosowego, oleju z pestek winogron, łagodnej oliwy z oliwek albo oleju z pestek dyni. Możesz doprawić do smaku solą (morską, himalajską) albo cukrem kokosowym bądź ksylitolem i według uznania cynamonem. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.