Wpływ masła na nasze zdrowie
Masło Łaciate zawiera 83 proc. tłuszczu. W składzie znajdziemy śmietankę. Kostka kosztuje ok. 6 zł. Możemy więc bez wahania włożyć ten produkt do swojego koszyka. Czy wszyscy mogą jeść masło? - Jest to produkt składający się przede wszystkim z tłuszczu. Powinny go zatem unikać osoby, które z przyczyn zdrowotnych są na diecie niskotłuszczowej lub na diecie niskokalorycznej (masło jest produktem wysokokalorycznym). Zwykłe masło może zawierać śladowe ilości białek mleka, które u osób uczulonych na ten produkt może wywołać reakcję alergiczną – wyjaśnia dietetyk. - Ponadto u osób cierpiących na choroby serca, miażdżycę i stosujących profilaktykę tych chorób masło warto zastąpić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Nasycone kwasy tłuszczone spożywane w dużej ilości są też jednym z czynników ryzyka wielu nowotworów. Warto zatem z tłuszczów wybierać także zdrowe oleje roślinne (oliwa, olej rzepakowy) i orzechy. Na masło można sobie pozwolić od czasu do czasu.