Popularne warzywo
Ziemniak (nazywany wdzięcznie też kartoflem) daje szerokie pole do popisu w kuchni. Placki, omlety, zapiekanki czy baby to tylko niektóre z propozycji skupiające różne formy podania tego warzywa. Które twoim zdaniem cieszy się największą popularnością?
Według mnie wszelkiej maści puree już nie tylko z samych ziemniaków ale w połączeniu z innymi warzywami takimi jak seler, marchew, pietruszka, topinambur. Do tego przeróżne przyprawy czy dodatki. Fantastyczne puree powstaje z połączenia ziemniaków z pietruszką i startym parmezanem. Uwielbiam trio: ziemniak, seler i … mak (uśmiech) zaskakująco i pięknie wygląda, przy okazji świetnie smakuje. Takie puree pasuje właściwie do każdego mniej lub bardziej wymyślnego kotleta, pieczeni czy ryby. Podobnie rzecz się ma z plackami, w których prócz startych ziemniaków może znaleźć się cukinia, patisony, marchew, dynia czy bataty. Pamiętajmy też o cudnej, treściwej i gęstej zupie ziemniaczanej, najlepiej z dużą ilością pieczonego czosnku i ze świeżym rozmarynem. Dla pożeraczy mięsa koniecznie z prażonym boczkiem czy kiełbaską.