Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 4 marchewki,
- 4 jajka,
- 1¾ szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- ½ kostki masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 garści pokrojonych orzechów włoskich.
Przygotowanie: na drobnych oczkach tarki zetrzyj oskrobane marchewki. Do wiórków dodaj jaja, mąkę, cukier, masło (najlepiej roztopione) i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto dopraw według uznania - najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem wymieszaj, dorzuć pokrojone orzechy włoskie. Powstałą masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. godzinę. Gdy ciasto ostygnie, możesz na wierzch wylać polewę, np. z rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekolady albo lukier.