Babeczki marchewkowe
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g masła, 1 łyżeczka cynamonu, 1 średnia marchewka, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: masło rozpuścić i przestudzić. Marchewkę obrać i zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. Dodać przesianą mąkę, proszek, cynamon i wymieszać. Wlać masło i 2 rozmącone jajka oraz 1 żółtko. Dosłodzić cukrami i miodem. Pozostałe białko ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Ciasto przełożyć do papilotek i formy na muffiny, do 2/3 wysokości. Piec w 175 stopniach C przez ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka.