Przysmak dla bogaczy
Początkowo smakiem marcepanu mogli delektować się tylko ludzie niezwykle bogaci i władcy ze względu na ogromny koszt wyprodukowania masy marcepanowej. Podobno na dworze Ludwika XIV Wielkiego była ona obowiązkowym elementem każdej organizowanej przez niego uczty. Marcepan był tak cenny, że często stanowił prezent godny głowy państwa. Co ciekawe, do XVII w. produkcją marcepanu trudnili się aptekarze, nie cukiernicy. Dopiero w późniejszym czasie kunszt ten przejęli i udoskonalili kucharze i mistrzowie cukiernictwa.
W XIX wieku ceny marcepanu poszły w dół, dzięki masowej produkcji cukru z buraków cukrowych. Wówczas marcepanowe przysmaki cieszyły się rosnącą popularnością, zwłaszcza w Lubece, niemieckim miasteczku, gdzie Johan Georg Niederegger w 1806 roku założył marcepanowy sklepik. Istniejąca do dziś Café Niederegger jest tłumnie odwiedzana przez turystów i mieszkańców miasteczka.