Marcepan - król słodkości

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Zobacz, jak go zrobić w domu

Obraz
© 123RF.COM

Święta Wielkanocne bez jajek, białego barszczu i marcepanu to nie święta. Więc jeśli do tej pory kupowaliście gotowy marcepan, w tym roku koniecznie przygotujcie go samodzielnie. To dziecinnie proste. Niestety w sklepach często znajdziemy podróbki lub arachipan, czyli miazgę z orzechów arachidowych, która do złudzenia przypomina prawdziwy marcepan. Dlatego podpowiadamy wam niezawodny przepis na marcepan, który można wykorzystać do dekoracji świątecznych słodkości albo stworzenia wielkanocnych dekoracji. Obiecujemy, że będzie pyszny.

/ 5Skąd pochodzi marcepan?

Obraz
© Shutterstock.com

Marcepan to po prostu słodka masa ze zmielonych migdałów, cukru oraz z dodatkiem olejku migdałowego. Skąd pochodzi? Prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu – świadczy o tym jego skład. Podobno wymyślili go Persowie, a mieszkańcy Toledo w Hiszpanii szczycą się wytwarzanym w tym mieście marcepanem. Niektórzy sądzą, że pojawił się tam w XI w. Inni, że w XII, ale zgodni są co do jednego – przywędrował do nich z krajów arabskich. W hiszpańskim miasteczku do dziś istnieje wiele kawiarenek i sklepików, których sztandarowym produktem jest marcepan, a tamtejsze siostry zakonne produkują go i rozprowadzają w swoich klasztorach.

Do trzynastowiecznego Neapolu, Wenecji i Sycylii produkty orientalne, w tym marcepan były dostarczane w małych pudełeczkach, które nazywano „mataban”. Najprawdopodobniej właśnie od tej nazwy pochodzi włoskie słowo mazapane, francuskie massepain oraz niemieckie marzipan, które brzmi bardzo podobnie do polskiej nazwy tego smakołyku.

/ 5Przysmak dla bogaczy

Obraz
© 123RF.COM

Początkowo smakiem marcepanu mogli delektować się tylko ludzie niezwykle bogaci i władcy ze względu na ogromny koszt wyprodukowania masy marcepanowej. Podobno na dworze Ludwika XIV Wielkiego była ona obowiązkowym elementem każdej organizowanej przez niego uczty. Marcepan był tak cenny, że często stanowił prezent godny głowy państwa. Co ciekawe, do XVII w. produkcją marcepanu trudnili się aptekarze, nie cukiernicy. Dopiero w późniejszym czasie kunszt ten przejęli i udoskonalili kucharze i mistrzowie cukiernictwa.

W XIX wieku ceny marcepanu poszły w dół, dzięki masowej produkcji cukru z buraków cukrowych. Wówczas marcepanowe przysmaki cieszyły się rosnącą popularnością, zwłaszcza w Lubece, niemieckim miasteczku, gdzie Johan Georg Niederegger w 1806 roku założył marcepanowy sklepik. Istniejąca do dziś Café Niederegger jest tłumnie odwiedzana przez turystów i mieszkańców miasteczka.

/ 5Uważaj na podróbki

Obraz
© 123RF.COM

Na półce praktycznie każdego dyskontu spożywczego znajdziemy marcepan, a także batoniki marcepanowe. Jednak zanim włożysz któreś z nich do koszyka, uważnie przeczytaj skład produktu. Kupny marcepan, zwłaszcza ten w atrakcyjnej cenie z tym prawdziwym ma niewiele wspólnego.

Zamiast migdałów producenci stosują różnorakie zamienniki: soję, fasolę, sztuczne wypełniacze i aromaty, które maskowane są esencją migdałową i niewielką ilością migdałów. Producenci fałszując marcepan stworzyli parcepan, czyli masę ze zmielonych jąder pestek moreli lub brzoskwini. Na rynku dostępny jest także arachipan, czyli masę z orzechów arachidowych i keszupan – z orzechów nerkowca.

/ 5Zamiast kupować – zrób

Obraz
© 123RF.COM

Dziś marcepan nadal odznacza się wysoką ceną, ale nie jest ona na tyle wygórowana, że mogą pozwolić sobie na nią tylko królowie. Ale po co przepłacać? Lepiej zrobić prawdziwy, domowy marcepan samodzielnie. To naprawdę dziecinnie proste.

Prawdziwy marcepan musi być zrobiony z migdałów i cukru w tych samych proporcjach. Dawne receptury w książkach kucharskich mówiły, by migdały zetrzeć na jak najmniejszych oczkach tarki, wsypać cukier i wszystko dokładnie ucierać z wodą różaną i pomarańczową. Chociaż stworzenie idealnie gładkiej masy pochłaniało sporo czasu, to smak marcepanu wart był takiego poświęcenia. Dziś przygotowanie domowego marcepanu jest dziecinnie proste – wystarczy, że masz dobry blender i pół godziny wolnego czasu.
Składniki:

  • 200 g migdałów,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka wody,
  • kilka kropelek olejku migdałowego.

Przygotowanie:
Zacznij od zalania migdałów wrzącą wodą i odstaw je na ok. 10-15 min. Następnie zdejmij z nich skórkę. Najłatwiejszy sposób, by to zrobić, polega na nacięciu skórki nożem, wówczas to co najcenniejsze samo powinno się z niej wysunąć. Tak przygotowane migdały przesyp na lnianą ściereczkę, dokładnie osusz, przełóż do miseczki i zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj łyżkę wody, 2-3 kropelki olejku oraz cukier puder i zagniataj, aż powstanie zwarta kula marcepanowej masy. Tak powstałą masą z powodzeniem możesz dekorować wielkanocne ciasta. Powodzenia!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości