Skąd pochodzi marcepan?
Marcepan to po prostu słodka masa ze zmielonych migdałów, cukru oraz z dodatkiem olejku migdałowego. Skąd pochodzi? Prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu – świadczy o tym jego skład. Podobno wymyślili go Persowie, a mieszkańcy Toledo w Hiszpanii szczycą się wytwarzanym w tym mieście marcepanem. Niektórzy sądzą, że pojawił się tam w XI w. Inni, że w XII, ale zgodni są co do jednego – przywędrował do nich z krajów arabskich. W hiszpańskim miasteczku do dziś istnieje wiele kawiarenek i sklepików, których sztandarowym produktem jest marcepan, a tamtejsze siostry zakonne produkują go i rozprowadzają w swoich klasztorach.
Do trzynastowiecznego Neapolu, Wenecji i Sycylii produkty orientalne, w tym marcepan były dostarczane w małych pudełeczkach, które nazywano „mataban”. Najprawdopodobniej właśnie od tej nazwy pochodzi włoskie słowo mazapane, francuskie massepain oraz niemieckie marzipan, które brzmi bardzo podobnie do polskiej nazwy tego smakołyku.