Placuszki z kaszy manny i makreli
Ciekawa propozycja na obiad albo kolację, w dodatku bardzo prosta w realizacji. Potrzebujemy pół szklanki kaszy manny, którą zalewamy mlekiem (pół szklanki), dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy, po czym pozostawiamy aż zgęstnieje. Następnie do masy dodajemy wędzoną makrelę (ok. 100 g), obraną ze skórki, pozbawioną ości oraz podzielną na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Za pomocą łyżki formujemy placuszki, które smażmy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.
Potrawę serwujemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu śmietanowego. Świetnie sprawdzi się również sos tzatziki z jogurtu greckiego, startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbków wyciśniętego czosnku, odrobiny soku z cytryny oraz kilku kropli oliwy z oliwek.