Makrela - jak ją jeść? 6 najlepszych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 7Co zrobić z makrelą?

Obraz
© Getty Images

To jedna z najzdrowszych ryb – skarbnica witaminy A, żelaza, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makrelę najczęściej spożywamy w postaci wędzonej, choć również świeżą można wykorzystać w kuchni na wiele smacznych sposobów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Grillowana makrela

Obraz
© Getty Images

Świetny pomysł na urozmaicenie grillowego menu. Oczywiście o ile uda nam się kupić świeżą makrelę, co w polskich sklepach nie jest takie proste. Jak ją przyrządzić na ruszcie? Najlepiej sprawdzą się rybne filety, które wystarczy opłukać, dokładnie osuszyć, skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, do środka wsunąć po gałązce tymianku oraz rozmarynu, zaś na brzuchu rozłożyć plasterki cytryny. Tak przygotowaną makrelę odstawiamy na pół godziny, a następnie grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż skórka stanie się chrupiąca.

Jeśli lubimy bardziej pikantne smaki, możemy nasmarować filet z makreli miękkim masłem zmieszanym wcześniej z posiekaną papryczką chili, czosnkiem, kolendrą, solą i pieprzem.

/ 7Makrela w teriyaki

Obraz
© Getty Images

Makrela ma smaczne i delikatne mięso, dlatego świetnie sprawdza się w towarzystwie bardziej wyrazistych dodatków. Świeże filety możemy przyrządzić np. na sposób japoński, w ukochanym przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni sosie teriyaki.

Jego receptur jest wiele, ale główne składniki pozostają niezmienne – potrzebujemy takiej samej ilości (około ¼ szklanki) sosu sojowego, octu ryżowego oraz wina mirin (uzyskiwanego przez zmieszanie lekko sfermentowanego ryżu, specjalnej odmiany pleśni i wódki ryżowej). Wszystko wlewamy do garnka, dodajemy dwie łyżki cukru lub miodu, starty kawałek imbiru oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotujemy przez 10 minut.

Umyte i osuszone filety z makreli oprószamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony, po czym zalewamy przygotowanym teriyaki i dusimy przez kolejne 2-3 minuty.

/ 7Pasta kanapkowa z makreli

Obraz
© Getty Images

Wędzona makrela nie traci swoich cennych wartości odżywczych, dostarcza np. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż łosoś poddany takiej samej obróbce. Dzięki tłustej konsystencji świetnie nadaje się do przygotowania past kanapkowych.

Najprostszą uzyskamy rozgniatając widelcem wędzoną makrele (wcześniej oczywiście obraną ze skóry i ości), a następnie mieszając z posiekanym jajkiem na twardo i majonezem. Pyszne smarowidło uzyskamy również po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.

/ 7Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem

Obraz
© Getty Images

Pyszny i prosty pomysł pochodzący z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji". By przygotować smaczną oraz pożywną sałatkę potrzebujemy około 100 g drobnego makaronu, który gotujemy, a następnie studzimy. Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do salaterki, dodajemy rybę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dwie garście mieszanki sałat (np. lodowej, roszponki, rukoli) oraz solidną porcję posiekanego szczypiorku. Mieszamy i polewamy sosem z oliwy (3 łyżki), soku z połówki cytryny, czosnku (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę), doprawionym solą i pieprzem.

/ 7Placuszki z kaszy manny i makreli

Obraz
© Getty Images

Ciekawa propozycja na obiad albo kolację, w dodatku bardzo prosta w realizacji. Potrzebujemy pół szklanki kaszy manny, którą zalewamy mlekiem (pół szklanki), dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy, po czym pozostawiamy aż zgęstnieje. Następnie do masy dodajemy wędzoną makrelę (ok. 100 g), obraną ze skórki, pozbawioną ości oraz podzielną na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Za pomocą łyżki formujemy placuszki, które smażmy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.

Potrawę serwujemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu śmietanowego. Świetnie sprawdzi się również sos tzatziki z jogurtu greckiego, startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbków wyciśniętego czosnku, odrobiny soku z cytryny oraz kilku kropli oliwy z oliwek.

/ 7Fischbrötchen

Obraz
© Getty Images

Makrela świetnie nadaje się również do marynowania, choć pod tą postacią rzadko gości na polskich stołach. Jeśli jednak uda nam się zdobyć tak przetworzoną rybę, warto wykorzystać ją do przygotowania przysmaku szczególnie cenionego w północnych Niemczech.

Fischbrötchen to po prostu bułka z marynowaną makrelą oraz rozmaitymi dodatkami, najczęściej cebulą, ogórkiem kiszonym i sosem remoulade, przyrządzanym z musztardy, octu winnego, jajka na twardo, surowego żółtka i posiekanej natki pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości