Makrela - jak ją jeść? 6 najlepszych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 7Co zrobić z makrelą?

Obraz
© Getty Images

To jedna z najzdrowszych ryb – skarbnica witaminy A, żelaza, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makrelę najczęściej spożywamy w postaci wędzonej, choć również świeżą można wykorzystać w kuchni na wiele smacznych sposobów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Grillowana makrela

Obraz
© Getty Images

Świetny pomysł na urozmaicenie grillowego menu. Oczywiście o ile uda nam się kupić świeżą makrelę, co w polskich sklepach nie jest takie proste. Jak ją przyrządzić na ruszcie? Najlepiej sprawdzą się rybne filety, które wystarczy opłukać, dokładnie osuszyć, skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, do środka wsunąć po gałązce tymianku oraz rozmarynu, zaś na brzuchu rozłożyć plasterki cytryny. Tak przygotowaną makrelę odstawiamy na pół godziny, a następnie grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż skórka stanie się chrupiąca.

Jeśli lubimy bardziej pikantne smaki, możemy nasmarować filet z makreli miękkim masłem zmieszanym wcześniej z posiekaną papryczką chili, czosnkiem, kolendrą, solą i pieprzem.

/ 7Makrela w teriyaki

Obraz
© Getty Images

Makrela ma smaczne i delikatne mięso, dlatego świetnie sprawdza się w towarzystwie bardziej wyrazistych dodatków. Świeże filety możemy przyrządzić np. na sposób japoński, w ukochanym przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni sosie teriyaki.

Jego receptur jest wiele, ale główne składniki pozostają niezmienne – potrzebujemy takiej samej ilości (około ¼ szklanki) sosu sojowego, octu ryżowego oraz wina mirin (uzyskiwanego przez zmieszanie lekko sfermentowanego ryżu, specjalnej odmiany pleśni i wódki ryżowej). Wszystko wlewamy do garnka, dodajemy dwie łyżki cukru lub miodu, starty kawałek imbiru oraz 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotujemy przez 10 minut.

Umyte i osuszone filety z makreli oprószamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony, po czym zalewamy przygotowanym teriyaki i dusimy przez kolejne 2-3 minuty.

/ 7Pasta kanapkowa z makreli

Obraz
© Getty Images

Wędzona makrela nie traci swoich cennych wartości odżywczych, dostarcza np. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż łosoś poddany takiej samej obróbce. Dzięki tłustej konsystencji świetnie nadaje się do przygotowania past kanapkowych.

Najprostszą uzyskamy rozgniatając widelcem wędzoną makrele (wcześniej oczywiście obraną ze skóry i ości), a następnie mieszając z posiekanym jajkiem na twardo i majonezem. Pyszne smarowidło uzyskamy również po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.

/ 7Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem

Obraz
© Getty Images

Pyszny i prosty pomysł pochodzący z książki "Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji". By przygotować smaczną oraz pożywną sałatkę potrzebujemy około 100 g drobnego makaronu, który gotujemy, a następnie studzimy. Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do salaterki, dodajemy rybę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dwie garście mieszanki sałat (np. lodowej, roszponki, rukoli) oraz solidną porcję posiekanego szczypiorku. Mieszamy i polewamy sosem z oliwy (3 łyżki), soku z połówki cytryny, czosnku (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę), doprawionym solą i pieprzem.

/ 7Placuszki z kaszy manny i makreli

Obraz
© Getty Images

Ciekawa propozycja na obiad albo kolację, w dodatku bardzo prosta w realizacji. Potrzebujemy pół szklanki kaszy manny, którą zalewamy mlekiem (pół szklanki), dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy, po czym pozostawiamy aż zgęstnieje. Następnie do masy dodajemy wędzoną makrelę (ok. 100 g), obraną ze skórki, pozbawioną ości oraz podzielną na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Za pomocą łyżki formujemy placuszki, które smażmy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron.

Potrawę serwujemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu śmietanowego. Świetnie sprawdzi się również sos tzatziki z jogurtu greckiego, startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbków wyciśniętego czosnku, odrobiny soku z cytryny oraz kilku kropli oliwy z oliwek.

/ 7Fischbrötchen

Obraz
© Getty Images

Makrela świetnie nadaje się również do marynowania, choć pod tą postacią rzadko gości na polskich stołach. Jeśli jednak uda nam się zdobyć tak przetworzoną rybę, warto wykorzystać ją do przygotowania przysmaku szczególnie cenionego w północnych Niemczech.

Fischbrötchen to po prostu bułka z marynowaną makrelą oraz rozmaitymi dodatkami, najczęściej cebulą, ogórkiem kiszonym i sosem remoulade, przyrządzanym z musztardy, octu winnego, jajka na twardo, surowego żółtka i posiekanej natki pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę