Sałatka makaronowa z sałatą i parmezanem
Składniki:
- opakowanie pełnoziarnistego makaronu penne,
- główka małej sałaty masłowej,
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 20 dag tartego parmezanu,
- oliwa z oliwek,
- listki świeżej bazylii,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Sałatę, bazylię i pomidorki umyj oraz osusz. Do 5 łyżek oliwy z oliwek dodaj zioła prowansalskie, pieprz oraz sól, wszystko wymieszaj i pozostaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wyłóż nimi dużą miskę. Teraz wsyp do niej ostudzony makaron, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj poszatkowane listki bazylii, tarty parmezan oraz wcześniej przygotowaną marynatę i wszystko wymieszaj.