Smaczne, zdrowo, kolorowo
Na kolację, na obiad, do pracy i na imprezę – sałatki makaronowe zawsze spiszą się na medal. Są proste w przygotowaniu - wystarczy makaron, kilka składników i trochę przypraw, które na pewno masz w lodówce i z powodzeniem w kilka chwil wyczarujesz smaczne cudo. Mamy dla was przepisy na proste i pyszne sałatki – przygotuj je koniecznie.
Składniki:
- ½ opakowania makaronu świderki,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- czerwona papryka,
- 100 g półtłustego sera feta,
- czerwona cebula,
- kilka listków bazylii,
- pierś z kurczaka,
- oliwa z oliwek,
- suszone zioła: bazylia, majeranek, oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Pierś z kurczaka umyj, oczyść, natrzyj solą, pieprzem i suszonymi ziołami, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20-25 min. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Teraz oczyść warzywa, pomidorki przekrój na połówki, paprykę pokrój w niewielkie słupki, a cebulę w piórka. Kiedy makaron jest już ugotowany, wsyp go do miski, dodaj warzywa i pokrojoną w kawałki pierś z kurczaka. Wszystko posyp poszatkowanymi liśćmi bazylii i rozdrobnionym serem feta, skrop oliwą z oliwek i dodaj sól oraz pieprz do smaku.
Sałatka makaronowa ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
- opakowanie makaronu świderki,
- ½ pęczka szparagów,
- kostka sera feta,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- słoiczek czarnych oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odetnij twarde końce szparagów, umyj je, obierz i wstaw do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru oraz łyżeczki soli i gotuj przez 8 min., a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i pokrój na połówki, a oliwki w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę, a natkę pietruszki poszatkuj. Wszystko umieść w dużej misce, skrop oliwą z oliwek, posól, popieprz i obsyp natką pietruszki. Teraz wymieszaj dokładnie składniki i gotowe.
Sałatka makaronowa z sałatą i parmezanem
- opakowanie pełnoziarnistego makaronu penne,
- główka małej sałaty masłowej,
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 20 dag tartego parmezanu,
- oliwa z oliwek,
- listki świeżej bazylii,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Sałatę, bazylię i pomidorki umyj oraz osusz. Do 5 łyżek oliwy z oliwek dodaj zioła prowansalskie, pieprz oraz sól, wszystko wymieszaj i pozostaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wyłóż nimi dużą miskę. Teraz wsyp do niej ostudzony makaron, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaj poszatkowane listki bazylii, tarty parmezan oraz wcześniej przygotowaną marynatę i wszystko wymieszaj.
Sałatka makaronowa z papryką i natką pietruszki
- opakowanie makaronu penne,
- puszka kukurydzy,
- papryka czerwona,
- zielony ogórek,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- sól do smaku.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę odsącz z zalewy, warzywa umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj ze sobą majonez, jogurt grecki, pieprz cytrynowy i sól. Natkę pietruszki poszatkuj. Wszystko umieść w dużej misce i wymieszaj. Smacznego!
Sałatka makaronowa z brokułem i oliwkami
- opakowanie makaronu świderki,
- mały słoiczek czarnuch oliwek,
- 25 dag pomidorków koktajlowych,
- ½ brokułu,
- 15 dag startego parmezanu,
- kilka rozdrobnionych orzechów włoskich,
- oliwa z oliwek,
- suszone przyprawy: bazylia, oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie z kilkoma kroplami soku z cytryny. Pomidorki i oliwki pokrój w mniejsze kawałki. Kiedy makaron i brokuł są już ugotowane, umieść je w dużej misce, dodaj pomidorki i oliwki oraz posyp wszystko rozdrobnionymi orzechami włoskimi i tartym parmezanem. W szklance wymieszaj ze sobą 5 łyżek oliwy z oliwek, suszone zioła oraz pieprz i sól. Powstałą marynatą zalej sałatkę 15 min. przed podaniem.