Jak powstały makaroniki?
Historia makaroników nie jest do końca znana. Jedne źródła podają, że ich wypiekanie rozpoczęło się już w VII wieku, we włoskich zakonach, gdzie z krajów arabskich trafiały migdały niezbędne do tego przysmaku. Francuskie księgi opisują z kolei pewne opactwo mnichów, którzy mieli przygotowywać makaroniki już w 791 roku. Jedno jest pewne: nie jest to deser współczesny, ale za jego propagatorów uznaje się Francuzów. Do kraju nad Sekwaną trafiły prawdopodobnie w XVI wieku, kiedy to żona króla Henryka II - Katarzyna Medycejska - przywiozła je z Włoch, a tym samym wprowadziła "na salony". W tamtym czasie serwowane je jako główne danie, a nie jak obecnie, na deser. Przez dziesięciolecia powstawały cukiernie i kawiarnie specjalizujące się w wyrobie tych słodkości. Dziś do najpopularniejszych zalicza się m.in.: Sucré,
Les Beaux Macarons, Karmello, T.Deker Patissier & Chocolatier, jak i Vincent.