Makaroniki - słodkie ciasteczka prosto z Francji
Le jour du Makaron - Dzień Makaronika
Te francuskie ciasteczka, przypominające malutkie bezy, wyróżnia chrupiąca skorupka i miękki krem. Tradycja ich przygotowywania sięga VII wieku i deserów w weneckich zakonach. Współcześnie to eleganckie słodkości, które mają własne święto.
Przypominają malutkie bezy, a wyróżnia je chrupiąca skorupka i miękki krem. Tradycja ich przygotowywania sięga średniowiecza. Współcześnie to eleganckie słodkości, które mają własne święto. Francuski cukiernik Pierre Hermé w 2005 roku ustanowił, że 20 marca będzie Dniem Makaronika (franc. Le jour du Macaron). Z tej okazji w lokalach jego imienia można skosztować trzech migdałowych smakołyków za darmo, a zaoszczędzoną kwotę przeznaczyć na akcję charytatywną. Makaroniki coraz łatwiej kupić w polskich cukierniach, ale można je również zrobić samodzielnie. Oto historia wyjątkowych ciasteczek z migdałową nutą.