Jak wykorzystać soba?
Sposobów jest mnóstwo, najprościej zastąpić nim tradycyjny makaron pszenny, np. dodając do rosołu czy sosu bolońskiego. Jednak musimy pamiętać, że może on zmienić trochę smak potrawy.
Warto też przyrządzić bardziej orientalne dania. W Japonii soba jest stosowany przede wszystkim w rozmaitych zupach, zwykle na bazie bulionu z wodorostów kombu. Możemy go również serwować z dodatkami, np. smażonym serkiem tofu albo wodorostami wakame, które bez trudu kupimy w internecie.
Soba pasuje do potraw stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej sezamowym), z wieprzowiną, drobiem, rybami lub owocami morza (zwłaszcza krewetkami) oraz warzywami: białą rzodkwią, szalotką, marchewką, suszonymi pomidorami i dodatkiem przypraw: uprażonych na patelni ziaren sezamu, kolendry, imbiru.
Gryczany makaron można jeść również na zimno, mocząc w dipie (w Japonii przygotowuje się go zazwyczaj z wina mirin, bulionu dashi i sosu sojowego).
RAF/mp/WP Kuchnia