Makaron soba - co warto o nim wiedzieć

W japońskiej tradycji jego ciągnące się nitki symbolizują długie oraz szczęśliwe życie, dlatego często gości w jadłospisie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Jest pożywny i lekkostrawny, a kolor i smak czynią z makaronu soba produkt, który zasługuje na zainteresowanie także nad Wisłą. Jak wykorzystać w kuchni ten niezwykły przysmak?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Azjatycki specjał

Obraz
© 123RF.COM

W japońskiej tradycji jego ciągnące się nitki symbolizują długie oraz szczęśliwe życie, dlatego często gości w jadłospisie mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Jest pożywny i lekkostrawny, a kolor i smak czynią z makaronu soba produkt, który zasługuje na zainteresowanie także nad Wisłą. Jak wykorzystać w kuchni ten niezwykły przysmak?

/ 7Makaron gryczany

Obraz
© 123RF.COM

Według znawców historii i kultury Japonii, makaron wytwarzany z mąki gryczanej trafił na stoły mieszkańców tego dalekowschodniego kraju stosunkowo niedawno, prawdopodobnie w XVII wieku. Jednak szybko zyskał tam ogromną popularność i dziś stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią japońską.

Mieszkańcy Tokio, Osaki czy Yokohamy spożywają makaron soba przy różnych okazjach, zarówno na ciepło, jak i zimno. Niemal na każdej japońskiej ulicy znajduje się restauracja serwująca dania z brązowo-szarych nitek o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Podaje się je w tanich barach i ekskluzywnych lokalach.

Japończycy uwielbiają soba za smak, ale również wierzą, że jego nitki symbolizują długie życie. Na pewno mogą wpłynąć na zdrowie, ponieważ mąka gryczana wykazuje imponujące właściwości odżywcze.

/ 7Zalety gryki

Obraz
© 123RF.COM

Ciemna mąka uzyskiwana ze zmielonych ziaren gryki stanowi bazę makaronu soba. Jest bardzo bogatym źródłem cennych minerałów, zwłaszcza magnezu (sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy) oraz żelaza (odpowiada za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach, a także wiąże dwutlenek węgla i przekazuje go do płuc, skąd jest usuwany - sprawność tych działań decyduje o naszej sprawności, zarówno fizycznej, jak i intelektualnej).

/ 7Zalety gryki

Obraz
© 123RF.COM

Mąka gryczana dostarcza również dużo błonnika, który reguluje procesy trawienia, pomaga oczyszczać jelita i usuwać szkodliwe toksyny, dzięki czemu chroni m.in. przed zaparciami.

Dzięki głównemu składnikowi makaronu soba, wzbogacamy organizm solidną porcją kwasu foliowego (witaminy bardzo potrzebnej zwłaszcza kobietom w ciąży, niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu) oraz przeciwutleniaczy chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko nowotworów oraz przyspieszają procesy starzenia układu krwionośnego i nerwowego, a także skóry (efektem są m.in. zmarszczki).

/ 7Zalety gryki

Obraz
© 123RF.COM

Mąka gryczana jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł rutyny, czyli związku uszczelniającego i uelastyczniającego naczynia krwionośne, dzięki czemu możemy zapobiec powstawaniu żylaków.

Gryczane produkty dostarczają też cennych aminokwasów, m.in. lizyny (niezbędna mięśniom i kościom, poprawia koncentrację umysłową, uczestniczy w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzi objawy infekcji) czy metioniny (pomaga w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn).

/ 7Jak go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Soba powinien być też zalecany osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, którego nie zawierają ziarna gryki. Jednak tutaj pojawia się problem, ponieważ w Polsce trudno jest kupić makaron wyprodukowany wyłącznie z mąki gryczanej, zazwyczaj duży udział w składzie ma także mąka pszenna, niewskazana dla osób na diecie bezglutenowej. Dlatego warto zawsze sprawdzać skład produktu.

Gotowanie makaronu soba nie jest problemem. Wrzucamy go na wrzącą wodę, doprawioną szczyptą soli albo łyżką sosu sojowego, i po 3-5 minutach przysmak nadaje się już do spożycia. Jednak wcześniej należy go przelać zimną wodą, pocierając dłonią, by usunąć pozostałą po gotowaniu warstwę skrobi.

/ 7Jak wykorzystać soba?

Obraz
© 123RF.COM

Sposobów jest mnóstwo, najprościej zastąpić nim tradycyjny makaron pszenny, np. dodając do rosołu czy sosu bolońskiego. Jednak musimy pamiętać, że może on zmienić trochę smak potrawy.

Warto też przyrządzić bardziej orientalne dania. W Japonii soba jest stosowany przede wszystkim w rozmaitych zupach, zwykle na bazie bulionu z wodorostów kombu. Możemy go również serwować z dodatkami, np. smażonym serkiem tofu albo wodorostami wakame, które bez trudu kupimy w internecie.

Soba pasuje do potraw stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej sezamowym), z wieprzowiną, drobiem, rybami lub owocami morza (zwłaszcza krewetkami) oraz warzywami: białą rzodkwią, szalotką, marchewką, suszonymi pomidorami i dodatkiem przypraw: uprażonych na patelni ziaren sezamu, kolendry, imbiru.

Gryczany makaron można jeść również na zimno, mocząc w dipie (w Japonii przygotowuje się go zazwyczaj z wina mirin, bulionu dashi i sosu sojowego).

RAF/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości