6 ciekawych sposobów na przepyszne naleśniki
Naleśnikowe sakiewki z warzywami
Wolicie na słodko czy na słono? Mamy równe propozycje.
Doskonale znamy rolowane naleśniki z mięsem czy koperty ze słodkim twarożkiem. Ale wielbiciele naleśników powinni spróbować nowych, jeszcze smaczniejszych wersji. Sakiewki, tort czy szaszłyki zrobią ważenie na całej rodzinie
Składniki: 250 ml mleka, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/5 szklanki wody mineralnej, 30 ml oleju, szczypta soli, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, tłuszcz do smażenia, 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 cebula, 1 opakowanie marchewki z groszkiem, 100 g pieczarek, 1 szczypta kuminu, 1 pęczek świeżej kolendry, 1/2 pęczka szczypiorku, 20 ml oliwy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: połączyć składniki na ciasto naleśnikowe: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz curry. Usmażyć naleśniki. Cebulę posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w ósemki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pieczarki i cebulę, następnie dodać marchewkę z groszkiem, pokrojone ziemniaki, doprawić curry i kuminem, a na końcu dodać czosnek. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną kolendrą. Na środek każdego z naleśników nałożyć łyżkę farszu, a następnie uformować sakiewkę i związać sparzonym we wrzącej wodzie szczypiorem. Podawać od razu lub dodatkowo zapiec ok. 15 minut w 180 stopniach C.