Kolorowa sałatka z pieczonym schabem
Składniki: 1 kg schabu, 1 litr cydru jabłkowego, 1 pęczek zielonych szparagów, 1 pęczek młodych marchewek, garść groszku cukrowego, młode buraczki (najlepiej kolorowe), 2 pomidory malinowe, szczaw, młode listki mniszka lekarskiego, szczawik zajęczy, Sos: 200 g kremowego serka koziego, 100 ml kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki posiekanej mięty, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: *schab natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do garnka który jest dobrze dopasowany do wielkości schabu. Zalać cydrem i gotować około 30-40 minut na wolnym ogniu aż schab będzie miękki. Wyjąć z cydru i schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej a później można w lodówce aby łatwiej się kroił. Cydr można zredukować gotując dalej do konsystencji gęstego sosu i użyć jako sos do mięs. Marchewki i szparagi pokroić na cienkie paski podobne do makaronu tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Groszek pokroić w podłużne słupki, pomidory w kostkę. Buraczki przy pomocy obieraczki na cienkie plasterki. Wymieszać razem, dodać listki roślin i delikatnie wymieszać. Sos: serek wymieszać ze śmietaną i miętą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą z oliwek. Postawić obok sałatki w miseczce. Schab pokroić w cienkie plastry i ułożyć obok sałatki. Z powyższych składników można przygotować również roladki. Wystarczy plastry schabu
posmarować serkiem (nie rozrzedzając go śmietaną). Nałożyć sałatkę do środka (w sałatce pominąć pomidora) i zwinąć w roladki.