Polędwiczka z młodymi marchewkami
Składniki: 2 pęczki młodych marchewek, 2 łyżki masła, 3 łyżki miodu, 1 polędwiczka, sól i pieprz, świeży tymianek, sok z cytryny, miks świeżych salat, listki ziół: pietruszka, oregano, bazylia, jadalne kwiaty: nasturcja, ogórecznik, kwiaty groszku, kwiaty rukoli, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: polędwiczkę oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i skropić sokiem z cytryny-szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę najlepiej na noc. Polędwiczkę odwinąć z foli i obsmażyć z każdej strony, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140 stopnic C na około 15-20 minut. W tym czasie obrać i ugotować na półtwardo marchewki. Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć marchewki, pod koniec dodać miód i podsmażyć jeszcze przez chwile aż marchewka się skarmelizuje. Sałaty wymieszać z ziołami i kwiatami, lekko skropić oliwą. Polędwiczkę pokroić w plasterki, podawać na marchewkach obok podać sałatkę.