Letnie stir-fry z wieprzowiną
Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej, olej do smażenia, 3-4 młode marchewki, 5-6 zielonych szparagów, garść groszku cukrowego, 5-6 rzodkiewek, pęczek dymki, sos sojowy, sos rybny, pieprz, ocet ryżowy lub sok z cytryny, sezam.
Przygotowanie: łopatkę pokroić na cienkie paski. Rozgrzać wok z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażyć szybko wieprzowinę na bardzo mocnym ogniu. Mieszając i przyprawiając sosem sojowym oraz pieprzem. Gdy wieprzowina się zetnie, przełożyć do miski. Ponownie rozgrzać wok i podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa tak aby były półtwarde. Dodać mięso i szybko wszystko razem podgrzać. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem lub sokiem z cytryny.