Soljanka
Na przejedzenie i kaca znakomicie sprawdzają się zupy. Jedną z najlepszych jest soljanka. Ta potrawa pochodzi z Rosji, gdzie nie tylko sporo się pije, ale i je tłuste dania. Jeśli więc Rosjanie uważają, że to idealne danie na "następny dzień", to można im wierzyć.
Składniki: kawałek wołowiny na rosół, kawałek boczku wędzonego, litr dobrego bulionu drobiowego, cebula, dwie łyżki przecieru pomidorowego, szklanka soku z ogórków kiszonych, dwa ogórki kiszone, sok z cytryny, pół szklanki kwaśnej śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz. Mięso i boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na oliwie i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy pozostałe składniki: przecier pomidorowy, pokrojonego w kostkę ogórka, sok z ogórków, sok z cytryny, dodajemy pieprz do smaku. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę i natkę pietruszki.