Suflet z kaszy gryczanej
Nie ma nic zdrowszego niż kasza. Lekkostrawna, pełna witamin, a w dodatku bardzo sycąca, jest znakomitą propozycją na te dni, kiedy czujemy, że nic nam się nie chce. Suflet z kaszy to danie, które polubią nawet ci, którzy za kaszą nie przepadają. Czekolada natomiast nie tylko poprawi humor, ale dostarczy zastrzyku energii.
Składniki: szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 100 gramów chudego twarogu, kawałek imbiru, dwie łyżki mąki, pół szklanki śmietany, kawałek gorzkiej czekolady, dwie łyżki cukru. Kaszę ucieramy na gładką masę. Ser mielimy w maszynce do mięsa lub rozcieramy mikserem. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy. Imbir ucieramy na tarce, czekoladę drobno siekamy . Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kaszę i ser, imbir, mąkę i czekoladę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie. Umieszczamy masę w małych foremkach do zapiekania wysmarowanych tłuszczem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Jemy od razu, bo opadną.