Lekkie menu, które odciąży organizm na Nowy Rok
Warzywa pieczone z dressingiem z czosnkiem
Proste przepisy na lekkie dania. Udadzą się każdemu.
Poświąteczną ociężałość i posylwestrowego kaca łączy jedno: można je zwalczyć jedynie lekkimi daniami, które oczyszczą organizm i postawią go do pionu. Ratunkiem będzie odpowiedni jadłospis. Oto kilka naszych propozycji na takie lekkie posiłki.
Warzywa są lekkie, zawierają wiele witamin i mikroelementów, które regulują prawidłowe działanie naszego organizmu. Warto więc poświęcić kilka chwil i mimo zmęczenia oraz bólu głowy przygotować takie smaczne i zdrowe danie. Składniki: dwa średnie buraki, cztery młode marchewki, mały seler, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka oliwy i łyżka soku z cytryny.
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w duże kawałki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją i do wrzątku wkładamy marchew i selera. Gotujemy pięć minut i wyjmujemy. Następnie, w tej samej wodzie, przez pięć minut gotujemy buraki. Warzywa przelewamy zimną wodą, osączamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub zawijamy w folię aluminiową, lekko solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy oliwą, dodajemy obrane całe ząbki czosnku i pieczemy około pół godziny. Wyjmujemy czosnek, rozgniatamy go, dodajemy oliwę, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Warzywa wyjmujemy na talerz i polewamy lekkim, czosnkowym dressingiem.