Lekkie menu, które odciąży organizm na Nowy Rok

Proste przepisy na lekkie dania. Udadzą się każdemu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Warzywa pieczone z dressingiem z czosnkiem

Obraz
© 123RF.COM

Poświąteczną ociężałość i posylwestrowego kaca łączy jedno: można je zwalczyć jedynie lekkimi daniami, które oczyszczą organizm i postawią go do pionu. Ratunkiem będzie odpowiedni jadłospis. Oto kilka naszych propozycji na takie lekkie posiłki.

Warzywa są lekkie, zawierają wiele witamin i mikroelementów, które regulują prawidłowe działanie naszego organizmu. Warto więc poświęcić kilka chwil i mimo zmęczenia oraz bólu głowy przygotować takie smaczne i zdrowe danie. Składniki: dwa średnie buraki, cztery młode marchewki, mały seler, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka oliwy i łyżka soku z cytryny.

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w duże kawałki. W garnku gotujemy wodę, solimy ją i do wrzątku wkładamy marchew i selera. Gotujemy pięć minut i wyjmujemy. Następnie, w tej samej wodzie, przez pięć minut gotujemy buraki. Warzywa przelewamy zimną wodą, osączamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub zawijamy w folię aluminiową, lekko solimy, posypujemy pieprzem, skrapiamy oliwą, dodajemy obrane całe ząbki czosnku i pieczemy około pół godziny. Wyjmujemy czosnek, rozgniatamy go, dodajemy oliwę, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Warzywa wyjmujemy na talerz i polewamy lekkim, czosnkowym dressingiem.

/ 5Omlet z fetą

Obraz
© Fotolia

Wszelkiego rodzaju omlety to znakomite danie na śniadanie i po świętach, i po sylwestrze. Jajka zawierają dobrze przyswajalne białko, a dokładając odpowiednie dodatki zapewniamy mikroelementy, ułatwiające przeżycie ciężkiego dnia. Składniki: dwa jajka, cztery pieczarki, garść liści szpinaku, łyżka oliwy, kawałek dobrej fety, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, pieczarki kroimy w plasterki i smażymy. Wrzucamy rukolę. W misce rozbijamy jajka, solimy i pieprzymy, wlewamy na patelnię. Na masę nakładamy pokruszoną fetę, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż powierzchnia się zetnie.

/ 5Suflet z kaszy gryczanej

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma nic zdrowszego niż kasza. Lekkostrawna, pełna witamin, a w dodatku bardzo sycąca, jest znakomitą propozycją na te dni, kiedy czujemy, że nic nam się nie chce. Suflet z kaszy to danie, które polubią nawet ci, którzy za kaszą nie przepadają. Czekolada natomiast nie tylko poprawi humor, ale dostarczy zastrzyku energii.

Składniki: szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 100 gramów chudego twarogu, kawałek imbiru, dwie łyżki mąki, pół szklanki śmietany, kawałek gorzkiej czekolady, dwie łyżki cukru. Kaszę ucieramy na gładką masę. Ser mielimy w maszynce do mięsa lub rozcieramy mikserem. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy. Imbir ucieramy na tarce, czekoladę drobno siekamy . Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kaszę i ser, imbir, mąkę i czekoladę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie. Umieszczamy masę w małych foremkach do zapiekania wysmarowanych tłuszczem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Jemy od razu, bo opadną.

/ 5Soljanka

Obraz
© WP.PL

Na przejedzenie i kaca znakomicie sprawdzają się zupy. Jedną z najlepszych jest soljanka. Ta potrawa pochodzi z Rosji, gdzie nie tylko sporo się pije, ale i je tłuste dania. Jeśli więc Rosjanie uważają, że to idealne danie na "następny dzień", to można im wierzyć.

Składniki: kawałek wołowiny na rosół, kawałek boczku wędzonego, litr dobrego bulionu drobiowego, cebula, dwie łyżki przecieru pomidorowego, szklanka soku z ogórków kiszonych, dwa ogórki kiszone, sok z cytryny, pół szklanki kwaśnej śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz. Mięso i boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na oliwie i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy pozostałe składniki: przecier pomidorowy, pokrojonego w kostkę ogórka, sok z ogórków, sok z cytryny, dodajemy pieprz do smaku. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę i natkę pietruszki.

/ 5Sałatka oczyszczająca

Obraz

Po objadaniu się mięsem, rybami, tłustymi pasztetami, wędlinami i sałatkami, w dodatku mocno podlewanymi alkoholem, mamy czasem ochotę na coś bardzo delikatnego. A cóż jest delikatniejszego niż sałata? Składniki: dwie duże garści różnego rodzaju sałat, pomidor, oliwki, pół długiego ogórka, cebula czerwona, dwie kulki mozzarelli i kawałek wędzonego łososia. Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do miski. Zalewamy je dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, soli, pieprzu i łyżeczki musztardy. Do smaku można dodać ulubione zioła: tymianek, oregano, bazylię, etc.

Agata Dudkiewicz/Wp Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości