Lecznicze właściwości pędów sosny. Przygotuj domowy syrop
Nie przegap sezonu
Trwa sezon na pędy drzew iglastych. Z młodych gałązek sosny, jodły czy świerku możemy przygotować lecznicze nalewki, syropy i inne przetwory.
Jak zbierać pędy?
Pędy świerku, czyli młode, jasnozielone końcówki gałązek zbieramy od końca kwietnia do końca maja. Staramy się zrywać nie więcej niż 2-3 pędy z każdej gałęzi. Wybierajmy drzewa rosnące z dala od często uczęszczanych dróg i terenów przemysłowych. Pędy zbieramy w suchy, słoneczny dzień. Przed włożeniem do słoika pędy płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na kaszel i wzmocnienie odporności
Młode pędy świerku są bogate w witaminę C, olejki eteryczne i taniny. Syropy, nalewki, odwary czy dżemy są wykorzystywane jako środek ułatwiający odkrztuszanie w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz wzmacniający odporność. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z dawkowaniem. Świerk wykazuje właściwości toksyczne. By nie dopuścić do zatrucia, nie stosujmy przetworów z tej rośliny w dużych ilościach. Wystarczą 1-2 łyżeczki w ciągu dnia.
Dżem z pędów świerku
Składniki: 100 g młodych pędów świerku pospolitego, 100 g brązowego cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 3-4 łyżki wody.
Przygotowanie: pędy świerku opłucz i posiekaj. Przełóż do garnka i dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Kiedy masa ściemnieje, przełóż ją do wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem do ostygnięcia.
Świerkowy syrop
Składniki: oczyszczone i posiekane młode pędy świerku i cukier w proporcji 1:1.
Przygotowanie: na dno wyparzonego słoja wsypujemy warstwę pędów i cukru. Lekko ugniatamy drewnianą łyżką. Czynność powtarzamy aż do napełniania naczynia. Na wierzchu powinien się znaleźć cukier. Słoik przykrywamy (nie zakręcamy) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 6-8 tyg. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, pilnując, by pędy były cały czas przykryte cukrem. Następnie przelewamy syrop przez gazę do wygotowanych słoiczków lub butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Syrop powinien mieć brązowy kolor i winny zapach.