Lecznicze właściwości pędów sosny. Przygotuj domowy syrop

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Nie przegap sezonu

Obraz
© 123RF

Trwa sezon na pędy drzew iglastych. Z młodych gałązek sosny, jodły czy świerku możemy przygotować lecznicze nalewki, syropy i inne przetwory.

/ 5Jak zbierać pędy?

Obraz
© 123RF

Pędy świerku, czyli młode, jasnozielone końcówki gałązek zbieramy od końca kwietnia do końca maja. Staramy się zrywać nie więcej niż 2-3 pędy z każdej gałęzi. Wybierajmy drzewa rosnące z dala od często uczęszczanych dróg i terenów przemysłowych. Pędy zbieramy w suchy, słoneczny dzień. Przed włożeniem do słoika pędy płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

/ 5Na kaszel i wzmocnienie odporności

Obraz
© 123RF

Młode pędy świerku są bogate w witaminę C, olejki eteryczne i taniny. Syropy, nalewki, odwary czy dżemy są wykorzystywane jako środek ułatwiający odkrztuszanie w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz wzmacniający odporność. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z dawkowaniem. Świerk wykazuje właściwości toksyczne. By nie dopuścić do zatrucia, nie stosujmy przetworów z tej rośliny w dużych ilościach. Wystarczą 1-2 łyżeczki w ciągu dnia.

/ 5Dżem z pędów świerku

Obraz
© 123RF

Składniki: 100 g młodych pędów świerku pospolitego, 100 g brązowego cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 3-4 łyżki wody.
Przygotowanie: pędy świerku opłucz i posiekaj. Przełóż do garnka i dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Kiedy masa ściemnieje, przełóż ją do wyparzonych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem do ostygnięcia.

/ 5Świerkowy syrop

Obraz
© 123RF

Składniki: oczyszczone i posiekane młode pędy świerku i cukier w proporcji 1:1.
Przygotowanie: na dno wyparzonego słoja wsypujemy warstwę pędów i cukru. Lekko ugniatamy drewnianą łyżką. Czynność powtarzamy aż do napełniania naczynia. Na wierzchu powinien się znaleźć cukier. Słoik przykrywamy (nie zakręcamy) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 6-8 tyg. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, pilnując, by pędy były cały czas przykryte cukrem. Następnie przelewamy syrop przez gazę do wygotowanych słoiczków lub butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Syrop powinien mieć brązowy kolor i winny zapach.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów