Zakręcone naleśniki
Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru, 1 kg malin, masło klarowane, cukier puder, listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie: jajka wbij do miski i połączy z mlekiem, solą i cukrem. Cały czas mieszając, wsyp przesianą mąkę. Maliny umyj, odłóż kilka na bok (do dekoracji), a resztę podsmaż na 1 łyżce masła klarowanego wraz z cukrem pudrem. Odparuj nadmiar wody. Naleśniki usmaż, a następnie posmaruj malinową masą. Zwiń i pokrój na kawałki. Ułóż na talerzu - możesz dodatkowo spiąć je patyczkami do szaszłyków i posypać cukrem pudrem. Udekoruj miętą i podawaj na ciepło.