Sernik bez pieczenia
Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm): 400 g herbatników, 5 łyżek masła, 250 g mascarpone, 200 ml słodzonego mleka skondensowanego, 250 g malin, 4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: herbatniki dokładnie rozkrusz, a następnie połącz z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Taką masą wyłóż spód formy i delikatnie dociśnij. Włóż do lodówki na kwadrans. W tym czasie połącz dokładnie serek z mlekiem, wylej na spód i ponownie schłódź - przez ok. pół godziny. Maliny z odrobiną wody podgrzej w garnuszku z grubszym dnem, posyp cukrem pudrem i gotuj, aż nadmiar soków odparuje, a masa zgęstnieje. Po przestudzeniu nałóż kleksy na serową masę i za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób fantazyjne wzorki. Odstaw do lodówki na całą noc.