Lemoniada malinowa
Składniki: 2 szklanki świeżych malin, 3/4 szklanki brązowego cukru, sok z 2 cytryn, 1,5 l wody, kilka gałązek mięty.
Przygotowanie: odłóż kilka malin do dekoracji. Resztę zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 15 minut. Odmierz pół szklanki wody, wlej ją do rondelka i wsyp resztę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a syrop delikatnie zgęstnieje. Maliny podgrzej razem z cukrem, a następnie przecedź przez gęste sitko. Sok malinowy wymieszaj z syropem cukrowym. Wlej wodę. Z cytryn wyciśnij sok i dodaj go do lemoniady. Wymieszaj. Do dzbanka wrzuć całe maliny, dodaj listki mięty i zalej lemoniadę. Schłódź w lodówce. Podawaj z kostkami lodu.