Pierogi z kurkami
Jednym z najbardziej lubianych letnich dań są pierogi z kurkami. Na ciasto potrzebne nam będą: dwie szklanki mąki, dwa jajka, sól i trochę wody. Na nadzienie: trzy szklanki posiekanych kurek, ząbek czosnku, posiekana cebula, cztery łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy ciasto. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajka i wyrabiamy dość twarde ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze jedno jajko lub trochę wody. Gładkie ciastko odstawiamy na pół godziny, by odpoczęło, a następnie wałkujemy na cieniutki placek. Kurki, cebulę, czosnek i natkę dusimy na małej ilości masła przez 10 minut, aż wszystkie składniki lekko zmiękną, a masa będzie gęsta i w miarę sucha. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy łyżką masy i zaklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Podajemy polane masłem i posypane zieloną pietruszką.