Kurkowa uczta
Jedne z pierwszych grzybów w polskich lasach
Pieprznik jadalny, czyli kurka, to jeden z najpopularniejszych polskich grzybów. Pojawia się już w czerwcu, ale zbiera się go przez całe lato, aż do jesieni. Kurki są bardzo smaczne, a ich aromatu nie da się podrobić. W dodatku to jedne z nielicznych grzybów, których praktycznie nie atakują robaki. Warto jednak wiedzieć, jak się z nimi prawidłowo obchodzić.
Jak wszystkie grzyby, kurki składają się głównie z wody, co wcale nie oznacza, że są pozbawione jakichkolwiek składników odżywczych. W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin (B1, C, PP i E) oraz cynku, wapnia, fluoru, jodu i potasu. Te niepozorne grzyby najlepiej smakują, gdy są świeże. Raczej ich nie suszymy, ale możemy mrozić. By pozbawić je goryczki, przed mrożeniem warto blanszować je przez kilka minut we wrzątku. Podpowiadamy, jak je oczyścić i podać.
Jak czyścić kurki?
Błędem jest długie moczenie kurek, aby usunąć z nich cały piasek i resztki ściółki. Niezbyt dobrym rozwiązaniem jest też skrobanie ich nożykiem i ponowne ich moczenie. Nadmiar wody, który wchłoną grzyby sprawi, że staną się gumowate i niesmaczne. I choć niektórzy najlepsi kucharze są zdania, że pełen leśny smak kurek warty jest napotkania drobnych ziaren, to w domowej kuchni można poświęcić chwilę i oczyścić kurki przepłukując je szybko i z wykorzystaniem ciekawego triku. Otóż lekko zwilżone grzyby posypujemy obficie mąką. Rękoma obtaczamy dokładnie, aby proszek pokrył każdą kurkę. Na koniec opłukujemy i grzyby są gotowe do wykorzystania.
Jajecznica z kurkami
Przepisów na dania z kurkami jest mnóstwo. Najpopularniejsze są jednak te proste, takie jak jajecznica z kurkami. Potrzebujemy: dwie szklanki dobrze oczyszczonych i umytych kurek, cztery jajka, pół pęczka szczypiorku, masło, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy je na małym ogniu przez kilka minut. Dodajemy jajka i posiekany szczypiorek, sól oraz pieprz i delikatnie mieszamy. Wspaniałe letnie śniadanie.
Zupa kurkowa
Zupa kurkowa jest bardzo delikatna w smaku i mimo dodatku grzybów - niezbyt ciężkostrawna. Składniki: trzy szklanki kurek, dwie szklanki bulionu warzywnego, trzy łyżki masła, dwa obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojona w talarki marchewka, posiekana cebula, łyżeczka suszonego tymianku, sól i pieprz. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki, ziemniaki i marchewkę i lekko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy około pół godziny. Zupę rozlewamy na talerze i doprawiamy słodką śmietaną.
Pierogi z kurkami
Jednym z najbardziej lubianych letnich dań są pierogi z kurkami. Na ciasto potrzebne nam będą: dwie szklanki mąki, dwa jajka, sól i trochę wody. Na nadzienie: trzy szklanki posiekanych kurek, ząbek czosnku, posiekana cebula, cztery łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz. Najpierw przygotowujemy ciasto. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajka i wyrabiamy dość twarde ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy jeszcze jedno jajko lub trochę wody. Gładkie ciastko odstawiamy na pół godziny, by odpoczęło, a następnie wałkujemy na cieniutki placek. Kurki, cebulę, czosnek i natkę dusimy na małej ilości masła przez 10 minut, aż wszystkie składniki lekko zmiękną, a masa będzie gęsta i w miarę sucha. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy łyżką masy i zaklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Podajemy polane masłem i posypane zieloną pietruszką.
Kurczak w sosie kurkowym
Kurki to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie takiego delikatnego jak pierś z kurczaka. Składniki: dwie piersi z kurczaka, dwie szklanki kurek, posiekana cebula, oliwa z oliwek do smażenia, świeży tymianek, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, gęsta słodka śmietana, łyżeczka słodkiej papryki. Mięso kroimy w paski, posypujemy papryką, solą i pieprzem i przysmażamy na oliwie. Dodajemy kurki, posiekany czosnek i cebulę, tymianek, zalewamy szklanką wody i dusimy wszystko pół godziny. Pod koniec duszenia dodajemy pół szklanki śmietany, doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą jaglaną lub jęczmienną.
Risotto z kurkami
Risotto przygotowane z kurkami jest bardzo delikatne i aromatyczne. Składniki: szklanka kurek, dwie szklanki ryżu arborio, posiekana cebula, pokrojona drobno łodyga selera naciowego, posiekany ząbek czosnku, dwa posiekane suszone pomidory, pięć łyżek posiekanej natki pietruszki, szklanka białego wina, szklanka bulionu drobiowego, sól i pieprz. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek oraz seler naciowy. Podsmażamy, mieszając i dodajemy kurki. Po minucie wsypujemy ryż i czekamy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pomidory, natkę, wlewamy wino i bulion i mieszamy. Przykrywamy i dusimy (bez mieszania!) na małym ogniu 15 minut. Doprawiamy i dusimy jeszcze chwilę, aż ryż stanie się miękki, ale nie za suchy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Prawdziwa letnia, kurkowa uczta!