Kulki ziemniaczane
Składniki:
- ok. ½ kg ugotowanych ziemniaków,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- jajko,
- olej rzepakowy do smażenia,
- ulubione zioła.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Teraz wymieszaj je z jajkami, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dopraw solą i pieprzem. Zwilż ręce w chłodnej wodzie i z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej olej i wrzucaj do niego kulki. Smaż je przez kilka minut na złoty kolor. Kiedy są już gotowe, wyłów je przy pomocy łyżki cedzakowej i poukładaj na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp ulubionymi ziołami.