Sekrety dyni
Jeśli do tej pory nie mieliśmy okazji spróbować smaku dyni, warto przekonać się do jej cennego składu. O walorach tego pięknego warzywa można dużo powiedzieć. Po pierwsze jest niskokaloryczna, po drugie zawiera spore dawki witamin (m.in. A, B, C, i E) oraz potasu, który bardzo korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Znajdziemy w niej oczywiście karoten, czyli przeciwutleniacz hamujący szkodliwe procesy i zmniejszający ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, płuc i jelita grubego. To tylko niektóre z jej plusów. Indianie wierzyli w jej prozdrowotne działanie. Była uznawana za lek na wszelkie choroby i pozwalała według nich zachować młodość. Na świecie jest 760 gatunków dyń. Coraz częściej różne odmiany pojawiają się na polskich straganach, ale sprzedawcy nie zawsze wiedzą, co tak naprawdę mają w ofercie i do czego polecić konkretną dynię. Najpopularniejsze gatunki spotykane u nas to
hokkaido, piżmowa, prowansalska, makaronowa i dynia zwyczajna.