Kulinarny przewodnik po rodzajach jesiennej dyni

Podpowiadamy, którą najlepiej wybrać do przygotowania zupy i innych potraw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Dyniowe szaleństwo

Obraz
© Shutterstock.com

Razem z jesienią przyszedł sezon na dynie. Na targach możemy znaleźć pękate olbrzymy, które z trudem można unieść, maleńkie kolorowe ozdobne tykwy, małe, mocno pomarańczowe idealne na zupę albo te w kształcie cebuli. Jak się w tym wszystkim połapać? Która dynia jest idealna na purée i do wypieków, a która ukaże swoje walory najlepiej w zupie? Oto praktyczne porady, dlaczego jesienią warto sięgać po ten produkt i jak dobrać odmianę dyni do potrawy.

/ 7Sekrety dyni

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli do tej pory nie mieliśmy okazji spróbować smaku dyni, warto przekonać się do jej cennego składu. O walorach tego pięknego warzywa można dużo powiedzieć. Po pierwsze jest niskokaloryczna, po drugie zawiera spore dawki witamin (m.in. A, B, C, i E) oraz potasu, który bardzo korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Znajdziemy w niej oczywiście karoten, czyli przeciwutleniacz hamujący szkodliwe procesy i zmniejszający ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, płuc i jelita grubego. To tylko niektóre z jej plusów. Indianie wierzyli w jej prozdrowotne działanie. Była uznawana za lek na wszelkie choroby i pozwalała według nich zachować młodość. Na świecie jest 760 gatunków dyń. Coraz częściej różne odmiany pojawiają się na polskich straganach, ale sprzedawcy nie zawsze wiedzą, co tak naprawdę mają w ofercie i do czego polecić konkretną dynię. Najpopularniejsze gatunki spotykane u nas to
hokkaido, piżmowa, prowansalska, makaronowa i dynia zwyczajna.

/ 7Hokkaido

Obraz
© Fotolia

To jedna z najpopularniejszych odmian dyni. Jest nieduża i zazwyczaj waży ok. 1-3 kilogramy. Ma intensywnie pomarańczową skórkę, a kształtem przypomina cebulę. Jej miąższ jest zwarty i dość suchy. Co ważne, ma jadalną skórkę, która robi się miękka podczas obróbki termicznej. Po upieczeniu nie zmienia formy, dlatego idealnie prezentować się będzie w sałatce, wcześniej pokrojona w kostkę. Praktycznie nadaje się do wszystkich wyzwań kulinarnych.

/ 7Muszkatałowa

Obraz
© Fotolia

Dynia ta funkcjonuje również pod nazwą muscat oraz dynia prowansalska i cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Ma dość płaski kształt z wyraźnymi żebrami, skórkę ciemnozieloną, miejscami pomarańczową. Wyróżnia ją intensywnie pomarańczowy miąższ i charakterystyczny, słodki zapach, który może kojarzyć się z wonią melona. Kucharze i kulinarni eksperci polecają ją do puree i wszelkich wypieków. Warto użyć jej także do przygotowania soków (można ją bowiem jeść na surowo), ale najlepiej smakuje w formie zupy, która kusi delikatnie słodkim smakiem.

/ 7Makaronowa

Obraz
© 123RF.COM

Łatwo ją rozpoznać po lekko podłużnym kształcie. Ma żółto-zieloną bądź wyraźnie żółtą skórkę. Jak sama nazwa wskazuje, po upieczeniu lub ugotowaniu przypomina spaghetti. Gotować należy ją w całości z lekko nakłutą skórką. Po wystudzeniu i przekrojeniu jej miąższ zamienia się w nitki. Nadaje się do zapiekania, sosów, bądź do przygotowania pysznych placków.

/ 7Piżmowa

Obraz
© 123RF.COM

Dynia piżmowa (butternut) to odmiana, która z wyglądu przypomina gruszkę. W jej wnętrzu znajduje się małe gniazdo nasienne, a miąższ ma wyraziście piżmowy zapach. Miękka skórka zdecydowanie ułatwia obieranie warzywa, co może być ułatwieniem dla kuchennych amatorów, a wprawionym kucharzom przyśpieszyć pracę. To bardzo uniwersalna odmiana - można przyrządzić z niej zarówno słodkie propozycje, jak serniki czy placuszki, a także pikantne puree. Dynię warto również zamarynować i dołączyć do zimowych zapasów w słoikach.

/ 7Zwyczajna

Obraz
© 123RF.COM

Dynia zwyczajna to z kolei okaz, który znamy wszyscy. To te ogromne dynie, które osiągają wagę nawet do 45 kilogramów. Mają bardzo subtelny i niezbyt charakterystyczny smak. Jednak przy takim urodzaju i smaku innych gatunków, traktowana jest jako ta najmniej wyszukana. Warto się w nią zaopatrzyć, aby przygotować zjawiskowe lampiony w duchu Halloween.

Magdalena Pałkus/saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień