Pieczone pierogi z dynią i fetą

Pyszny przepis na początek sezonu dyniowego. Przyjemnie chrupią i kuszą aromatycznym farszem.

Pieczone pierogi z dynią i fetą
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Pieczone pierogi to zawsze dobry pomysł, gdy nie masz innego pomysłu na obiad, a chcesz zjeść coś pysznego, komfortowego i niebanalnego. Takie pierogi z dodatkiem fety i kremowej dyni smakują szczególnie dobrze w towarzystwie aromatycznej herbaty.

Składniki na ciasto na pierogi (ok. 60 szt):
ok. 550 g mąki żytniej
ok. 250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).

Składniki na nadzienie:
kawałek dyni hokkaido (ok. 400 g)
ok. 200 g sera feta
pieprz czarny do smaku

Dynię upiecz ze skórą w 180 stopni C przez około 20-40 minut do miękkości. Ostudź i zblenduj (tak, razem ze skórą) z fetą na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku. Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki.

Dodatkowo:
1 jajko
czarnuszka

Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i obsyp czarnuszką. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.

Sugestie: brzegi pierogów możesz docisnąć widelcem, aby jeszcze lepiej się trzymały i aby powstał charakterystyczny wzorek paseczków. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać jedno jajko. W razie potrzeby dodaj do ciasta mniej/więcej wody lub mniej/więcej mąki. Pierogi podaj z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub po prostu z ketchupem, albo musztardą (możesz ją też dodać do smaku do nadzienia).

Wersja light: Część mąki pszennej zastąp żytnią. Do farszu dodaj odrobinę chilli.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów