Trwa ładowanie...

Pieczone pierogi z dynią i fetą

Pyszny przepis na początek sezonu dyniowego. Przyjemnie chrupią i kuszą aromatycznym farszem.

Pieczone pierogi z dynią i fetąŹródło: Justmydelicious
d45ayx3
d45ayx3

Pieczone pierogi to zawsze dobry pomysł, gdy nie masz innego pomysłu na obiad, a chcesz zjeść coś pysznego, komfortowego i niebanalnego. Takie pierogi z dodatkiem fety i kremowej dyni smakują szczególnie dobrze w towarzystwie aromatycznej herbaty.

Składniki na ciasto na pierogi (ok. 60 szt):
ok. 550 g mąki żytniej
ok. 250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).

Składniki na nadzienie:
kawałek dyni hokkaido (ok. 400 g)
ok. 200 g sera feta
pieprz czarny do smaku

d45ayx3

Dynię upiecz ze skórą w 180 stopni C przez około 20-40 minut do miękkości. Ostudź i zblenduj (tak, razem ze skórą) z fetą na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku. Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki.

Dodatkowo:
1 jajko
czarnuszka

Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i obsyp czarnuszką. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.

Sugestie: brzegi pierogów możesz docisnąć widelcem, aby jeszcze lepiej się trzymały i aby powstał charakterystyczny wzorek paseczków. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać jedno jajko. W razie potrzeby dodaj do ciasta mniej/więcej wody lub mniej/więcej mąki. Pierogi podaj z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub po prostu z ketchupem, albo musztardą (możesz ją też dodać do smaku do nadzienia).

d45ayx3

Wersja light: Część mąki pszennej zastąp żytnią. Do farszu dodaj odrobinę chilli.

d45ayx3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
Więcej tematów