Fasolka w pikantnym sosie
Składniki: 80 dag fasolki, 4 pomidory, cebula, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, łyżka keczupu, łyżka masła, duża szczypta suszonego tymianku, liść laurowy, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: do naczynia z gorąca wodą z solą, pieprzem i masłem wrzucamy fasolkę (duże strąki możemy podzielić na połowę), gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut – powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory i keczup, dusimy przez kilka minut, a następnie zalewamy szklanką wody, dodajmy kolejne przyprawy i nadal dusimy, nie dłużej niż 10 minut. Sos przecieramy przez sito i zalewamy nim fasolkę rozłożoną w wygrzanym naczyniu.