Zapiekanka z fasolki szparagowej i bryndzy
Składniki: 1 kg fasolki, 5 łyżeczek masła, łyżeczka cukru, łyżka soku z cytryny i odrobina startej skórki cytrynowej, 1,5 szklanki gęstej kwaśniej śmietany, 1 żółtko, 3-4 ząbki czosnku, 200 g bryndzy, 100 g startego sera żółtego typu Edam, 4-5 łyżek posiekanego koperku, 1 łyżeczka bułki tartej, sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolkę myjemy, odcinamy końce. Zagotowujemy osoloną wodę z łyżeczką masła, cukrem, sokiem i skórą z cytryny. Do wrzątku wrzucamy fasolkę, gotujemy 4-5 minut, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę rozkłócamy z solą, pieprzem i żółtkiem. Posiekany czosnek ucieramy z solą, łyżeczką masła i bryndzą. Mieszamy z fasolką, połową startego sera i koperkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nie przygotowaną fasolkę, polewamy śmietaną, posypujemy pozostałym serem i grudkami masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekamy 20-25 minut.