Kulinarne pomysły na fasolkę szparagową. Wypróbuj przed końcem sezonu
Proste przepisy
Fasolka szparagowa to ogólna nazwa młodych strączków różnych odmian popularnej na całym świecie fasoli zwykłej, jednak w przeciwieństwie do niej znacznie bardziej lekkostrawnych i niskokalorycznych. To nie koniec odżywczych walorów tego warzywa, bogatego również w nierozpuszczalny błonnik, który wspomaga trawienie oraz obniża poziom "złego" cholesterolu. Odmiana zielona dostarcza bardzo dużo beta-karotenu (pozytywnie wpływa na wzrok i jest silnym antyoksydantem, powstrzymującym szkodliwe działanie wolnych rodników) oraz kwasu foliowego, potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży, ponieważ chroni płód przed wadami rozwojowymi. Żółta fasolka szparagowa (w tym także popularna ostatnio w Polsce odmiana mamut o charakterystycznych szerokich strąkach) dostarcza natomiast solidnej dawki potasu i fosforu. Warzywo jest również bogatym źródłem wzmacniającej odporność witaminy C oraz saponin – związków chemicznych, które przyspieszają trawienie tłuszczów, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl