Kulinarne pomysły na fasolkę szparagową. Wypróbuj przed końcem sezonu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste przepisy

Obraz
© 123RF

Latem smakuje najlepiej, jednak nie do końca potrafimy wykorzystać jej walory kulinarne, ograniczając się zazwyczaj do jedzenia fasolki szparagowej ugotowanej w osolonym wrzątku, wzbogaconej ewentualnie kaloryczną zasmażką z bułki tartej. Może warto poeksperymentować z tym produktem?

/ 6Świeża jest najlepsza

Obraz
© 123RF

Choć fasolkę szparagową można obecnie kupić przez cały rok najlepiej smakuje latem, ponieważ podczas długiego magazynowania traci słodycz. Nie należy jej jeść na surowo, gdyż zawiera fazynę – toksyczne białko, które rozkłada się dopiero podczas obróbki termicznej. Świeżość fasolki szparagowej sprawdzimy w prosty sposób – powinna się łatwo łamać, musi być jędrna i pozbawiona plamek. Przed gotowaniem należy odłamać końcówki z ogonkami, cienki czubek po drugiej stronie jest jadalny. Strąki można spożywać w całości lub pokroić na kawałki, najefektowniej wyglądają przekrojone ukośnie. Najlepiej gotować ją na parze albo we wrzątku (3-10 minut, w zależności od grubości). Innym sposobem jest zblanszowanie strączków przez 1-2 minuty w rondlu z lekko osolonym wrzątkiem, a następnie przed podaniem obsmażenie na maśle lub oliwie z oliwek.

/ 6Z szynką czy parmezanem?

Obraz
© iStock.com

Najpowszechniejszym pomysłem na fasolkę szparagową jest podanie jej jako dodatek do dania głównego (mięsa, ryby czy jajka sadzonego), po ugotowaniu i „"wzbogaceniu" zasmażką z bułki tartej, która znacząco podnosi kaloryczność produktu. Warto jednak spróbować tego warzywa w innych odsłonach. Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letniej zupy warzywnej, a także rozmaitych zapiekanek, sosów, potraw z makaronem czy przysmaków typu stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju, z wieprzowiną, drobiem, rybami. Po ugotowaniu i ostudzeniu nada walorów smakowych i koloru sałatkom z ziemniaków czy makaronu. Smak fasolki można wzbogacić na wiele sposobów, dodając do niej np. oliwę czosnkową (2 łyżki oliwy mieszamy z 2 ząbkami podsmażonego czosnku), masłem cytrynowym (1,5 łyżki masła roztapiamy na patelni i mieszkamy z sokiem z cytryny), podprażonymi migdałami, parmezanem lub szynką. Przed wymieszaniem fasolki z innymi składnikami należy odparować ją w rondlu, dzięki czemu lepiej wchłonie aromat dodatków.

/ 6Zapiekanka z fasolki szparagowej i bryndzy

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 kg fasolki, 5 łyżeczek masła, łyżeczka cukru, łyżka soku z cytryny i odrobina startej skórki cytrynowej, 1,5 szklanki gęstej kwaśniej śmietany, 1 żółtko, 3-4 ząbki czosnku, 200 g bryndzy, 100 g startego sera żółtego typu Edam, 4-5 łyżek posiekanego koperku, 1 łyżeczka bułki tartej, sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolkę myjemy, odcinamy końce. Zagotowujemy osoloną wodę z łyżeczką masła, cukrem, sokiem i skórą z cytryny. Do wrzątku wrzucamy fasolkę, gotujemy 4-5 minut, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę rozkłócamy z solą, pieprzem i żółtkiem. Posiekany czosnek ucieramy z solą, łyżeczką masła i bryndzą. Mieszamy z fasolką, połową startego sera i koperkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nie przygotowaną fasolkę, polewamy śmietaną, posypujemy pozostałym serem i grudkami masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekamy 20-25 minut.

/ 6Fasolka w pikantnym sosie

Obraz
© 123RF

Składniki: 80 dag fasolki, 4 pomidory, cebula, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, łyżka keczupu, łyżka masła, duża szczypta suszonego tymianku, liść laurowy, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: do naczynia z gorąca wodą z solą, pieprzem i masłem wrzucamy fasolkę (duże strąki możemy podzielić na połowę), gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut – powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory i keczup, dusimy przez kilka minut, a następnie zalewamy szklanką wody, dodajmy kolejne przyprawy i nadal dusimy, nie dłużej niż 10 minut. Sos przecieramy przez sito i zalewamy nim fasolkę rozłożoną w wygrzanym naczyniu.

/ 6Sałatka z fasolki

Obraz
© 123RF

Składniki: 100 g zielonej fasolki szparagowej, 100 g żółtej fasolki szparagowej, opakowanie pomidorów koktajlowych, 1 cebula czerwona, 1 papryka, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, musztarda.
Przygotowanie: zieloną i żółtą fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku i schładzamy. Dodajemy do niej podzielone na połówki pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę – w kostkę, a także posiekaną natkę. Zalewamy domowym sosem winegret, przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, odrobiny musztardy, doprawionym solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne