Kulinarne pomysły na fasolkę szparagową. Wypróbuj przed końcem sezonu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Proste przepisy

Obraz
© 123RF

Latem smakuje najlepiej, jednak nie do końca potrafimy wykorzystać jej walory kulinarne, ograniczając się zazwyczaj do jedzenia fasolki szparagowej ugotowanej w osolonym wrzątku, wzbogaconej ewentualnie kaloryczną zasmażką z bułki tartej. Może warto poeksperymentować z tym produktem?

/ 6Świeża jest najlepsza

Obraz
© 123RF

Choć fasolkę szparagową można obecnie kupić przez cały rok najlepiej smakuje latem, ponieważ podczas długiego magazynowania traci słodycz. Nie należy jej jeść na surowo, gdyż zawiera fazynę – toksyczne białko, które rozkłada się dopiero podczas obróbki termicznej. Świeżość fasolki szparagowej sprawdzimy w prosty sposób – powinna się łatwo łamać, musi być jędrna i pozbawiona plamek. Przed gotowaniem należy odłamać końcówki z ogonkami, cienki czubek po drugiej stronie jest jadalny. Strąki można spożywać w całości lub pokroić na kawałki, najefektowniej wyglądają przekrojone ukośnie. Najlepiej gotować ją na parze albo we wrzątku (3-10 minut, w zależności od grubości). Innym sposobem jest zblanszowanie strączków przez 1-2 minuty w rondlu z lekko osolonym wrzątkiem, a następnie przed podaniem obsmażenie na maśle lub oliwie z oliwek.

/ 6Z szynką czy parmezanem?

Obraz
© iStock.com

Najpowszechniejszym pomysłem na fasolkę szparagową jest podanie jej jako dodatek do dania głównego (mięsa, ryby czy jajka sadzonego), po ugotowaniu i „"wzbogaceniu" zasmażką z bułki tartej, która znacząco podnosi kaloryczność produktu. Warto jednak spróbować tego warzywa w innych odsłonach. Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letniej zupy warzywnej, a także rozmaitych zapiekanek, sosów, potraw z makaronem czy przysmaków typu stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju, z wieprzowiną, drobiem, rybami. Po ugotowaniu i ostudzeniu nada walorów smakowych i koloru sałatkom z ziemniaków czy makaronu. Smak fasolki można wzbogacić na wiele sposobów, dodając do niej np. oliwę czosnkową (2 łyżki oliwy mieszamy z 2 ząbkami podsmażonego czosnku), masłem cytrynowym (1,5 łyżki masła roztapiamy na patelni i mieszkamy z sokiem z cytryny), podprażonymi migdałami, parmezanem lub szynką. Przed wymieszaniem fasolki z innymi składnikami należy odparować ją w rondlu, dzięki czemu lepiej wchłonie aromat dodatków.

/ 6Zapiekanka z fasolki szparagowej i bryndzy

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 kg fasolki, 5 łyżeczek masła, łyżeczka cukru, łyżka soku z cytryny i odrobina startej skórki cytrynowej, 1,5 szklanki gęstej kwaśniej śmietany, 1 żółtko, 3-4 ząbki czosnku, 200 g bryndzy, 100 g startego sera żółtego typu Edam, 4-5 łyżek posiekanego koperku, 1 łyżeczka bułki tartej, sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolkę myjemy, odcinamy końce. Zagotowujemy osoloną wodę z łyżeczką masła, cukrem, sokiem i skórą z cytryny. Do wrzątku wrzucamy fasolkę, gotujemy 4-5 minut, odcedzamy. Przelewamy zimną wodą, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę rozkłócamy z solą, pieprzem i żółtkiem. Posiekany czosnek ucieramy z solą, łyżeczką masła i bryndzą. Mieszamy z fasolką, połową startego sera i koperkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nie przygotowaną fasolkę, polewamy śmietaną, posypujemy pozostałym serem i grudkami masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekamy 20-25 minut.

/ 6Fasolka w pikantnym sosie

Obraz
© 123RF

Składniki: 80 dag fasolki, 4 pomidory, cebula, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, łyżka keczupu, łyżka masła, duża szczypta suszonego tymianku, liść laurowy, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: do naczynia z gorąca wodą z solą, pieprzem i masłem wrzucamy fasolkę (duże strąki możemy podzielić na połowę), gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut – powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory i keczup, dusimy przez kilka minut, a następnie zalewamy szklanką wody, dodajmy kolejne przyprawy i nadal dusimy, nie dłużej niż 10 minut. Sos przecieramy przez sito i zalewamy nim fasolkę rozłożoną w wygrzanym naczyniu.

/ 6Sałatka z fasolki

Obraz
© 123RF

Składniki: 100 g zielonej fasolki szparagowej, 100 g żółtej fasolki szparagowej, opakowanie pomidorów koktajlowych, 1 cebula czerwona, 1 papryka, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, musztarda.
Przygotowanie: zieloną i żółtą fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku i schładzamy. Dodajemy do niej podzielone na połówki pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę – w kostkę, a także posiekaną natkę. Zalewamy domowym sosem winegret, przygotowanym z soku z cytryny, oliwy, odrobiny musztardy, doprawionym solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje