Kukurydza w polskich kuchniach
Kukurydza zachwyciła Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją do Europy, gdzie błyskawicznie zyskała popularność. W następnych wiekach, w wielu regionach naszego kontynentu, zaczęły pojawiać się potrawy na bazie mąki kukurydzianej. We Włoszech była to polenta (potrawa z mąki kukurydzianej, gotowanej w wodzie lub mleku, często podawana z serem albo sosem pomidorowym), natomiast w krajach bałkańskich mamałyga (jedzona jako dodatek do paprykarza z kurczaka lub gołąbków, albo samodzielne danie wzbogacone serem owczym czy cukrem).
Do Polski kukurydza trafiła prawdopodobnie na przełomie XVII i XVIII wieku, prawdopodobnie z Węgier albo Rumunii. Nasi przodkowie cenili zwłaszcza wytwarzaną z niej mąkę, z której przygotowywali proste placki. Wykorzystywanie świeżych kolb nigdy nie było zbyt popularne w naszym kraju. Tymczasem właśnie taka forma pozwala najlepiej wykorzystać walory odżywcze i smakowe kukurydzy.