Co w niej siedzi?
Odmian kukurydzy jest bardzo dużo, ale każdą z nich wyróżniają imponujące właściwości. Złociste ziarna to m.in. skarbnica łatwo przyswajalnego błonnika, wspomagającego procesy przemiany materii i prawidłowe funkcjonowanie jelit - poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Metabolizm znacząco przyspieszają również witaminy z grupy B, których nie brakuje w kukurydzy.
Innym jej cennym składnikiem jest kwas ferulowy - bardzo silny przeciwutleniacz, skutecznie neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników, "podkręcających" tempo starzenia organizmu i zwiększających ryzyko chorób serca czy nowotworów.
Kukurydza jest bardzo wartościowym produktem również dzięki dużej zawartości naturalnych barwników: luteiny i zeaksantyny, antyoksydantów chroniących nasze oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej oraz filtrujących szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie". Pomagają też zapobiegać chorobom układu krążenia i nowotworom płuc, prostaty, jelita grubego i piersi, a także sprzyjają prawidłowemu rozwojowi płodu.