Karjalanpaisti – gulasz karelski
W 2007 roku jedna z fińskich gazet zorganizowała plebiscyt na najbardziej popularne danie narodowe. Karelski kociołek mięsny wygrał bezapelacyjnie. Podczas wizyty w tym północnym kraju, trzeba go koniecznie spróbować. Oryginalnie gulasz karelski przygotowywany był z mięsa renifera lub łosia, dziś najczęściej używa się wieprzowiny, wołowiny lub mięsa z dzika. Mięso najpierw trzeba przez kilka godzin marynować w… wódce, potem kroi się je w grubą kostkę i smaży z dodatkiem warzyw i przypraw, przede wszystkim lubczyku. Podsmażone mięso i warzywa przekłada się do kociołka, podlewa wodą, alkoholową marynatą i piecze nad ogniem lub w piekarniku kilka godzin, aż płyn odparuje. Gulasz najlepiej smakuje z ciemnym, fińskim żytnim chlebem posmarowanym masłem.