Kuchnia św. Mikołaja, czyli witamy w Finlandii

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Dania z dalekiej Północy

Obraz
© 123RF

Wszyscy wiedzą, że św. Mikołaj ma swoją bazę w fińskiej Laponii. Tam mieszka wraz z panią Mikołajową, tam ma swoją fabrykę i stajnię z reniferami, tam pakuje prezenty, a w końcu - tam jada. A biorąc pod uwagę fakt, że nie przez każdy komin może się przecisnąć, łatwo się domyślać, że apetyt mu dopisuje. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie smakołyki lądują na stole Mikołaja i innych mieszkańców dalekiej Laponii.

Kuchnia Finlandii nie jest specjalnie znana na świecie. Nie znaczy to, że nie jest interesująca. Znajdziemy w niej potrawy, jakich nie spotkamy nigdzie indziej na świecie. Dania fińskie opierają się przede wszystkim na tym, co znajdziemy w jeziorach, morzu i w lesie. Ryby, owoce morza, dziczyzna, borówki, maliny czy grzyby zawsze znajdą swoje miejsce na stołach. Ciemne pieczywo, bardzo ważny składnik każdego posiłku wyrabiane jest przede wszystkim z żyta. Ciekawostką jest to, że zanim do Finlandii trafiły ziemniaki, ich dzisiejszą rolę pełniła… rzepa. Pieczono ją, gotowano, smażono. Dziś to trochę zapomniane warzywo. Czego warto spróbować, gdy będziemy odwiedzać w Finlandii św. Mikołaja? Oto najbardziej popularne dania z tego wspaniałego kraju.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Poronkäristys, czyli smażone mięso renifera

Obraz
© 123RF

Można się oburzać, ale przez wieki dla mieszkańców Finlandii, a szczególnie mroźnej Laponii, najbardziej dostępne było mięso renifera. Dziś także hoduje się sporo tych zwierząt. Jednym z najbardziej popularnych dań w Finlandii jest więc stek z renifera. Mięso jest krojone na plasterki, smażone na maśle lub oleju. Przyprawia się je jedynie pieprzem i solą, smaży, lekko dusi w piwie lub śmietanie. Często pod koniec duszenia dodaje się grzyby, najlepiej kurki. Stek serwuje się z ziemniakami i konfiturą z borówek lub malin moroszek.

/ 6Karjalanpaisti – gulasz karelski

Obraz
© 123RF

W 2007 roku jedna z fińskich gazet zorganizowała plebiscyt na najbardziej popularne danie narodowe. Karelski kociołek mięsny wygrał bezapelacyjnie. Podczas wizyty w tym północnym kraju, trzeba go koniecznie spróbować. Oryginalnie gulasz karelski przygotowywany był z mięsa renifera lub łosia, dziś najczęściej używa się wieprzowiny, wołowiny lub mięsa z dzika. Mięso najpierw trzeba przez kilka godzin marynować w… wódce, potem kroi się je w grubą kostkę i smaży z dodatkiem warzyw i przypraw, przede wszystkim lubczyku. Podsmażone mięso i warzywa przekłada się do kociołka, podlewa wodą, alkoholową marynatą i piecze nad ogniem lub w piekarniku kilka godzin, aż płyn odparuje. Gulasz najlepiej smakuje z ciemnym, fińskim żytnim chlebem posmarowanym masłem.

/ 6Kaalikääryleet. Fińskie gołąbki

Obraz
© iStock.com

Gdy dzisiejsze tereny Finlandii należały do Szwecji, wielu mieszkańców musiało uczestniczyć w wojennych wyprawach, do których szwedzcy królowie byli bardzo skorzy. Z jednej z nich król Karol XII przywiózł oddział Turków, a ci przywieźli przepisy kulinarne popularne w ich ojczyźnie. Jednym z nich była dolma, czyli gołąbki z liści winogron. W północnej Szwecji i Finlandii winorośli nie uświadczysz, więc, podobnie jak w Polsce, zastąpiono je liśćmi kapusty. Dzisiejsze fińskie gołąbki przyrządza się także z kapusty, a farsz robiony jest przede wszystkim z mięsa i kaszy. W odróżnieniu od polskich gołąbków, te z Finlandii zapieka się z małą ilością wody. Są lekko przypalone, smakują jednak równie dobrze.

/ 6Pulla

Obraz
© 123RF

Lekko słodki chleb z dodatkiem kardamonu, migdałów i rodzynek to obowiązkowy element fińskiego śniadania lub podwieczorku. Pulla ma kształt warkocza formowanego z trzech części ciasta. Warkocz czasami bywa formowany w pierścień. Po upieczeniu chleb polewa się roztopionym masłem i posypuje cukrem. Z podobnego ciasta fińscy piekarze przygotowują również małe bułeczki, w których kardamon zastąpiony jest cynamonem.

/ 6Tarta Runeberga

Obraz
© 123RF

I na koniec jeden z najpopularniejszych fińskich deserów. Ta mała tarta (waży zazwyczaj około 100 g) swoją nazwę otrzymała od nazwiska poety Johana Runeberga, który podobno jadł ją codziennie. Ciasto na tartę przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, zmielonych migdałów, zmielonych kruchych ciasteczek i rumu. Po upieczeniu, ciastka smaruje się lukrem i dżemem malinowym. Być może Mikołaj lubi słodki deser tak samo jak Runeberg. To by wyjaśniało, dlaczego czasem zdarza mu się utknąć w zbyt wąskich kominach.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce