Rolada śląska
Rolada, podawana z czerwoną kapustą i kluskami ziemniaczanymi jest chyba najbardziej znaną śląską potrawą. I nie jest to dziwne, bo danie jest bardzo smaczne. Składniki: kilogram wołowiny zrazowej, kilka ogórków kiszonych, cebula, musztarda, boczek wędzony, mielone mięso wieprzowe, mąka, smalec, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Mięso myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem. Boczek, ogórki oraz cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku. Mięso smarujemy musztardą, nakładamy farsz i zawijamy ściśle wiążąc sznurkiem lub spinając wykałaczkami. Smażymy rolady na smalcu, następnie podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec redukujemy sos.