Kuchnia śląska, czyli świętujemy Barbórkę
Rolada i kluski to nie wszystko
Mimo kwitnącego tu przez dekady przemysłu, zwłaszcza górniczego, Górny Śląsk nigdy nie należał do bogatych regionów kraju. Ludziom żyło się biednie, co miało ogromny wpływ na kształtowanie się tutejszej kuchni. Na stołach królowały przede wszystkim warzywa, często uprawiane w przydomowych ogródkach. Jadano również sporo nabiału. Mleko, białe sery, kefiry i maślanki były i są składnikami wielu potraw.
Mięso trafiało na talerze najczęściej w niedziele i święta. I nie było to zwykle mięso wysokiej jakości. Królowały gołębie i króliki, które wielu Ślązaków po prostu hodowało.
Dzisiejsza kuchnia śląska czerpie pełnymi garściami z tradycji, ale jest dziś znacznie bogatsza niż dawniej. Poznajmy więc najważniejsze dania regionu. A może z okazji Barbórki, zdecydujemy się nawet przygotować któreś z nich w domu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl