Krupnioki
Te pyszne małe kaszanki są jednym z symboli Śląska. Jeśli chcemy, bez problemu możemy przygotować je w domu. Wystarczy zdobyć spreparowane jelita baranie i kilka innych składników. Najważniejszym z nich jest krew wieprzowa. Potrzebujemy około litra. Poza tym do zrobienia krupnioków używamy: kilograma okrawków mięsa wieprzowego z tłuszczem, trochę skórek wieprzowych, kawałka wątroby wieprzowej, dwóch kilogramów kaszy gryczanej, i przypraw (pieprz, majeranek, kolendrę, ziele angielskie, tymianek i sól). Kawałki mięsa, wątrobę i skórki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Dodajemy krew, ugotowaną kaszę i zmielone przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i napełniamy masą jelita. Możemy gotować krupnioki od razu albo zamrozić je nawet na kilka tygodni.