Zalewajka
Jedną z najpopularniejszych śląskich zup jest zalewajka. Ta pyszna zupa podobna jest w smaku do tradycyjnego polskiego żurku. Na przygotowanie zalewajki potrzebne nam będą: pół litra żuru, szklankę śmietany, pół kilograma ziemniaków, kiełbasę wędzoną, wędzony boczek, cebulę, sporo czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów, majeranek, koperek, sól i pieprz. Najpierw musimy przygotować wywar, gotując w wodzie boczek i kiełbasę. Dodajemy zioła i grzyby. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, czosnek i cebulę siekamy. Wyjmujemy mięso i kiełbasę i kroimy je w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek z cebulą i czosnkiem i dodajemy je do zupy. Wrzucamy ziemniaki, wlewamy żurek i śmietanę, doprawiamy do smaku i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec posypujemy koperkiem.